Drummer Erik van The Homesick: "Het is een herhaling, we doen nooit hetzelfde"

Erik Woudwijk, The Homesick
Erik Woudwijk, The Homesick © Omrop Fryslan
Ze worden beschouwd als een van Nederlands meest eigenwijze bands: The Homesick uit Dokkum. Drummer Erik Woudwijk vertelt over het ontstaan van nummers, zijn rol in de formatie en hoe hij nu naar zijn geboorteplaats kijkt.
Ze kennen elkaar sinds hun jeugd. Erik Woudwijk (drums), Jaap van der Velde (bass) en Elias Elgersma (gitaar). En alle drie groeiden ze op in Dokkum. Het trio besloot de muzikale krachten te bundelen, waarna The Homesick in 2012 haar eerste noten speelde.
Woudwijk zat hiervoor als tiener bij de North Frisian Percussion Corps. Het drummen fascineerde hem. Ieder lid nam echter slechts één drumonderdeel voor zijn rekening. De snaredrum, in zijn geval. "Ik wilde graag op een echt drumstel spelen, en ben toen op les gegaan. Daar heb ik Elias leren kennen via onze leraar. Later kwam Jaap erbij, die we via-via tegenkwamen."
Als onze muziek mensen aanspreekt, dan is dat mooi meegenomen. Maar daar ligt niet onze focus.
Erik Woudwijk, drummer van The Homesick
Commerciële ambities had de band niet. En eigenlijk is er op dat vlak weinig veranderd, zegt Woudwijk. "Muziek is een manier om ons te kunnen uiten. Dat moet dus op een manier gebeuren die dicht bij ons ligt. Als dat bij mensen aanslaat, dan is dat mooi meegenomen. Maar daar ligt niet onze focus."
Woudwijk heeft, net als de andere bandleden, Dokkum al enige tijd verlaten. Hij woont in het Duitse Oldenburg, waar hij werkt bij een bedrijf dat licht- en geluidapparatuur verhuurt. Ook helpt hij mee opbouwen en ontfermt hij zich over het onderhoud. Zo blijft hij dus ook buiten de band in de wereld van de muziek.

Niet gehecht aan Dokkum

"Soms kom ik in de weekenden wel eens in Dokkum, als ik mijn ouders bezoek. Vooral 's zomers is het mooi, die landerijen om de stad heen. Rustgevend vind ik dat", zegt hij. "Maar er is weinig te doen. Ik ben dan ook niet aan Dokkum gehecht."
De drummer genoot vroeger altijd van de bandavonden in het Friese stadje. "Daar kwam je dan samen met andere vrienden, naar elkaars muziek luisteren. Het was altijd goed bezocht en gaf je positieve energie."
Een doel had de band niet. Maar dat doet niks af aan het fanatisme, benadrukt hij. De band maakt dan ook mooie stappen. Zo zette The Homesick eerder een handtekening bij het respectabele label Sub Pop.
"Het muzikale proces verandert er niet door, maar het kan mooie kansen bieden. Nieuw publiek, meer optredens. We zijn wel eens in Amerika geweest, niet om te spelen, maar om rond te kijken. Dat is toch wel heel bijzonder hoor, als je daar tourt."

Jammen op ideeën

Het ontstaan van nummers gebeurt meestal in de oefenruimte. Iemand gooit een idee op, waarop vervolgens wordt gejamd. "Zo proberen we dingen te verzamelen, die we later structureren en uiteindelijk een nummer van in elkaar zetten. Het is daarom anders dan vroeger, toen van tevoren alles al veel meer vast lag."
Als drummer gaat Woudwijk mee in de melodieën van de gitaar. "Maar", zo zegt hij, "ik probeer niet alleen maar een praktische rol te vertolken. Het is functioneel, maar als het kan, dan gooi ik er graag wat creativiteit in. Zo houd ik het interessant voor mezelf. En als ik erin doorschiet, dan zeggen Jaap en Elias er wel wat van, haha."

Opnieuw uitvinden

The Homesick wil zich ieder album opnieuw uitvinden. "Zo proberen we stappen te maken. Dat is een bewuste keuze. Anders wordt het saai", zegt hij. "Het is dus een herhaling: we doen nooit hetzelfde."

De top 5 van Erik Woudwijk

Artiest Nummer
Deutsch-Amerikanische Freundschaft Im Dschungel der Liebe
The Garden Horseshit on Route 66
Battles Fort Greene Park
It Dockumer Lokaeltsje Vienna
Deerhunter T.H.M.