In Denemarken kan visser Jan Mossel de zee horen vanaf z'n huis: "Prachtig plekje"

Jan Mossel (in het midden), met naast hem zijn vrouw © Omrop Fryslân

Nadat hij klaar was met de vissersschool, ging Jan Mossel uit Ee met een boomkotter het water op bij Denemarken. Nu woont hij in dat land en leerde de zeeman de taal met behulp van Donald Duckjes.

Jan Mossel is door zijn vader opgegroeid in de visserij. Toen Mossel twaalf was, ging hij naar de vissersschool. Hij twijfelde nog om boer te worden, maar de keus viel uiteindelijk op de zee. Zoals meer familieleden besloten.

"Na de vissersschool ben ik twee maanden meegegaan op de Zoutkamp 16. Dat is een grote vissersboot, een boomkotter", vertelt Mossel (55). Op deze manier kwam hij in aanraking met Denemarken, want dat is het land waar het schip lag. "Daar gingen we met een busje of met het vliegtuig naartoe, vanaf Eelde."

Vissersdorp Thyborøn

Als het stormde, kon de bemanning niet vissen en bleef ze hangen in het vissersdorp Thyborøn, in het noordwesten van Denemarken, en plaats waar hij nu woont. "Gelukkig waren er Deense vrouwen, haha. En bovendien relatief veel Nederlanders. Een stuk of vijftien in dat kleine dorpje."

Jan Mossel met zijn gezin © Omrop Fryslân

Mossel ontmoette zijn vrouw in Denemarken, waar hij sinds 1991 woont. Lange tijd was hij schipper op een wachtboot, maar sinds enkele jaren gaat hij de zee niet meer op, vertelt hij. "Vanwege een blessure. Nu ben ik havenmeester." Mossel wisselt een werkweek af met een vrije week. "In de vrije week ben ik schipper op een catamaran. Die bevindt zich in een fjord en daar zijn de golven niet zo hoog."

"Deens lijkt op Fries"

Inmiddels is de geboren Fries 24 jaar samen met zijn vrouw. De taal leren was in het begin nog wat een worsteling. "Maar na een paar biertjes ging het al stukken beter. Ook las ik veel Donald Duckjes. Het heeft wel enkele jaren gekost om me goed verstaanbaar te maken. Ook al lijkt de taal hier en daar wel wat op het Fries en Gronings."

Met zijn oudste zoon kan Mossel Fries praten. Net als met zijn broer, die vijf kilometer verderop woont. Met hun vrouwen spreken ze wel Deens.

Mossel is blij met de plek waar hij woont. Als hij buiten zit, kan hij de golven horen. De zee bevindt zich namelijk slechts 400 meter verderop. "We wonen heerlijk rustig, omringd door water. Het is een prachtig plaatsje en de mensen zijn gezellig."

Ik ga dan naar YouTube, en zet dan een aflevering op van HEA!. Daar kijk ik graag naar.
Jan Mossel

Zes weken terug deed Mossel Fryslân aan. Dan zit hij zo'n acht uur in de auto. "Mijn vrouw zegt dan: 'wat is dit een schitterend dorpje is dit toch'."

Vanuit Denemarken kan hij het niet laten om Fryslân zo nu en dan even in de woonkamer te brengen. "Ik ga dan naar YouTube, en zet dan een aflevering op van HEA!. Daar kijk ik altijd graag naar."