Hoe denkt de voetbalwereld over het vertrek van Etiënne Reijnen? "Wrang voor Cambuur"

Etiënne Reijnen © Tom Bode

Etiënne Reijnen kan bij Feyenoord een verbinder zijn tussen de technische staf en de spelers. Dat denkt Gertjan Verbeek, die Reijnen als trainer van Zwolle naar AZ haalde.

Het hing al een aantal dagen in de lucht en woensdag maakten Feyenoord en Cambuur officieel bekend dat Reijnen vertrekt uit Leeuwarden om assistent te worden van trainer Arne Slot bij Feyenoord. Het afgelopen halfjaar was hij technisch directeur bij Cambuur.

Het is een opvallende stap, omdat Reijnen afgelopen zomer net het trainingsveld had verruild voor het kantoor. Voordat hij bij Cambuur aan de slag ging als directeur, was de oud-voetballer namelijk assistent-trainer bij PEC Zwolle.

Arne Slot

De man die Reijnen naar Feyenoord heeft gehaald, is trainer Arne Slot. De twee hebben een gezamenlijke geschiedenis. Ze speelden samen bij - toen nog - FC Zwolle. En toen Slot later assistent-trainer was bij Cambuur, was Reijnen daar speler.

Feyenoord-trainer Arne Slot © Orange Pictures

Eerder deze week vertelde Slot op de persconferentie voor het Champions League-duel met Atletico Madrid waarom hij Reijnen graag in zijn staf wil hebben. "Uiteindelijk is een belangrijk criterium dat je iemand goed moet kennen, als je hem midden in het seizoen aantrekt. Daarnaast kijk je ook altijd naar kwaliteit. Ik denk dat Etiënne een zeer talentvolle trainer is."

"Het is niet voor niets dat zijn vorige trainer Dick Schreuder hem al, ik chargeer, zes maanden bijna elke dag belt of-ie mee wil naar Spanje. Dat geeft aan dat hij een heel talentvolle trainer is. Dat zochten we ook, naast de ervaring die we al hebben met John de Wolf, Sipke Hulshoff en mezelf."

Analist en adviseur

Reijnen is met zijn 36 jaar maar een paar jaar ouder dan de voetballers van Feyenoord. Ook dat heeft eraan bijgedragen dat Slot hem graag wilde hebben in zijn technische staf. "Het is iemand die jong is en de aansluiting met de kleedkamer heel goed kan maken."

De officiële functie die hij krijgt bij Feyenoord, is analist en adviseur van de technische staf.

Hans Nijland

Het afgelopen halfjaar was Hans Nijland nauw betrokken bij de beginstappen die Reijnen zette als technisch directeur. Vanuit voetbalbond KNVB is er een buddytraject, waarin oud-directeuren worden ingezet om nieuwe voetbaldirecteuren te begeleiden. Daarin was Nijland aan Reijnen gekoppeld.

Beiden zijn daarnaast beslist niet onbekenden voor elkaar. Reijnen speelde tussen 2015 en 2018 bij FC Groningen, waar Nijland op dat moment algemeen directeur was.

Hans Nijland in zijn tijd als directeur bij FC Groningen © Orange Pictures

De nu 63-jarige Nijland werd onlangs door Reijnen op de hoogte gesteld van de overstap naar Rotterdam. "Ik snap wel dat hij het doet, maar het is nogal wat", vindt Nijland. "Kun je toch zien hoe gek het in dit wereldje kan lopen."

"Het is een jongen die nog maar net gestopt is met voetbal en van Cambuur een geweldige kans krijgt om technisch directeur te worden. Daar heb je met je volle verstand voor gekozen. En dan ben je drie of vier maanden verder en is het al einde oefening", concludeert Nijland, die het beslist niet zag aankomen.

Ik vind het voor Etiënne een mooie stap, maar ik vind het heel wrang voor Cambuur.
Oud-voetbalbestuurder Hans Nijland

Volgens Nijland kan Reijnen in de toekomst profiteren van de samenwerking met Slot. "Ik stel me voor dat als Slot naar Engeland of Spanje gaat, de kans heel reëel is dat hij Reijnen meeneemt. Dan train je met de beste spelers van de wereld."

Of dat zal gebeuren, is echter afwachten. Nijland vindt het in ieder geval niet heel loyaal van Reijnen richting Cambuur om na een halfjaar alweer weg te gaan. "Ik vind het voor Etiënne een mooie en bijzondere stap, maar ik vind het heel wrang voor Cambuur."

Eerder overstappen

Het past bij een ontwikkeling in de voetbalwereld, zegt Nijland, die zelf nog altijd de langstzittende directeur in het betaald voetbal is. "Voetballers maken stappen als ze bij een grote club terechtkomen. Dat geldt ook voor trainers. En tegenwoordig zie je dat ook bij directieleden."

Nijland: "Vroeger in onze tijd was het ondenkbaar dat je voor een andere club voorzitter of directeur zou worden. Kijk maar naar mannen als Riemer van der Velde (sc Heerenveen), Jan Smit (Heracles Almelo), Jorien van den Herik (Feyenoord) en mijn persoontje (FC Groningen)."

Gertjan Verbeek

De paden van Reijnen en Gertjan Verbeek kruisten elkaar tussen 2011 en 2014. Verbeek was op dat moment trainer van AZ en hij maakte zich sterk voor de komst van Reijnen naar de Alkmaarders. Het tweetal werkte drieënhalf jaar samen. "Het is een ongelooflijk aardige gast, die meteen goed valt in de groep. Een echte verbinder", weet Verbeek nog.

Ondanks het feit dat Reijnen bij AZ niet onomstreden was, heeft hij wel een goede indruk achtergelaten op zijn oude trainer. "Het was wel een winnaar. Ik heb prettig met hem samengewerkt. Je kon goed met hem over voetbal praten. En het was een plezierige jongen in de groep, een echte teamspeler die heel zelfkritisch was."

Etiënne Reijnen als speler van AZ naast trainer Gertjan Verbeek © Orange Pictures

"De stappen die Etiënne op dit moment gezet heeft in zijn carrière na het voetbal zijn niet even logisch", vindt Verbeek. "Hij heeft verschillende petten op gehad en toen hij van Zwolle naar Cambuur ging als 'td', had ik het idee dat hij zich in die richting wilde ontwikkelen. Nu gaat hij toch weer het veld op. In die zin vond ik het wel verrassend."

De grote vraag is volgens Verbeek waar de ambitie van Reijnen ligt: is dat in het kantoor of op het veld? Met deze stap lijkt het dat laatste te zijn. "Hij is er misschien achter gekomen dat 'td' niet is wat hij ambieert. Hij krijgt nu een heel mooie uitdaging om aan te gaan, maar naar Cambuur toe is het niet zo fraai."

Slot heeft aangegeven dat hij en Etiënne een klik hadden. Dat is niet onbelangrijk in de slangenkuil van het betaalde voetbal.
Gertjan Verbeek

Het zou kunnen zijn dat het directeur-zijn minder goed bij Reijnen paste, zegt Verbeek. "Misschien viel het hem ook wel wat tegen gezien de mogelijkheden bij Cambuur, maar dat is interpretatie. De ervaring neemt hij wel mee. Het is duidelijk dat hij nu kiest voor het veld."

Dat Slot uitkomt bij Reijnen als aanvulling op zijn technische staf, begrijpt Verbeek wel. "Het voordeel is dat hij met Etiënne heeft gevoetbald en samengewerkt. Hij weet hoe Etiënne als mens is en hoe hij hem aanvult. En hij heeft aangegeven dat hij en Etiënne een klik hadden. Dat is niet onbelangrijk in de slangenkuil van het betaalde voetbal."