Reconstructie: Buurman speelde cruciale rol bij arrestatie van bende duivendieven

ANP
Duiven (niet in Steggerda) © ANP
De zaak van de gestolen duiven uit Harkema, van eerder deze week, is niet de eerste. Twee jaar geleden is er voor honderdduizenden euro's aan postduiven gestolen uit Steggerda.
Die zaak is inmiddels opgelost, en de dieven moeten een schadevergoeding betalen van meer dan twee ton.
Een buurman speelde een cruciale rol bij de opsporing van een internationale bende postduivendieven, blijkt uit een artikel dat het vakblad 'Opportuun' onlangs publiceerde.
ANP
Ydo en Elco Homma voor het lege hok van de duiven © ANP
Hoe het precies kan dat de eigenaren en de waakhond niets hebben gemerkt van de dieven, die een paar meter verderop honderd duiven in zakken deden, is nog steeds niet duidelijk.
Wel duidelijk is dat de zaak direct de aandacht van de media trok. Niet alleen Omrop Fryslân maakte er melding van. Nog geen dag na de diefstal was Steggerda landelijk in het nieuws.
De duiven waren van twee broers, Elco en Ydo Homma. Een week na de diefstal stonden ze nog in een leeg hok. "Dit doet gewoon zeer", zei een van hen. "We zijn hier 365 dagen per jaar mee bezig."

Duif van een ton

De broers staken sinds 2006 bijna al hun vrije tijd - en al hun spaargeld - in de duiven. In internationale wedstrijden wonnen ze meerdere prijzen.
Vooral de topduif Luna was een winnaar. Alleen die ene duif al zou tienduizenden euro's waard zijn. Een ton misschien wel, zeiden de broers. Luna was ook weg.

Goede duiven komen vanzelf terug

Bas Rademacher was vanuit het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de opsporing van de daders. En de duiven.
Hij is telefonisch geïnformeerd over de zaak. Nu, twee jaar later, kan hij zich de sceptische ondertoon nog wel herinneren, van de politieagent die hem belde. "Als het echt goede postduiven waren, kwamen ze op een dag toch vanzelf weer terug?"
ANP
Jonge duiven worden gelost uit een vrachtwagen en vliegen terug naar huis © ANP
Veel verstand van postduiven heeft Rademacher niet, maar hij weet wel dat ze kostbaar zijn. Dus er volgt een buurtonderzoek, en er worden camerabeelden bekeken.

Buurman

Op beelden die door een camera van de buurman zijn gemaakt, is een grijze auto te zien.
"Die bewuste buurman bleek zijn halve leven in de autohandel te hebben gezeten", zegt Rademacher nu in het magazine van het Openbaar Ministerie.
"Dat geluk heb je niet in elk onderzoek. Hij herkende de auto meteen als een Audi A6, met een vermoedelijk bouwjaar tussen 2003 en 2007. Wat later ook bleek te kloppen."

Litouwers en Duitsers

De broers zetten de beelden op sociale media, en de auto wordt al snel herkend. Een medewerker van een tankstation bij Heerenveen heeft de Audi op camera staan. En de McDonalds ook. Op die beelden is het kenteken - uit Litouwen - goed leesbaar.
En de gezichten van de drie mannen in de auto zijn vol in beeld.
Diezelfde nacht nog zijn de mannen in Duitsland aan de kant gezet door de politie. Het was een routinecontrole, op een moment dat in Steggerda nog niemand in de gaten had dat de duiven verdwenen waren.
ANP
De politie van Duitsland © ANP
De Duitsers hebben toen wel de identiteit van de drie mannen vastgesteld. Er zaten op dat moment geen honderd postduiven in de auto, moesten de Duitse agenten later verklaren.

Afgetapt

De namen van de drie mannen worden doorgespeeld aan de autoriteiten in Litouwen. Dan blijkt dat een van hen - in verband met een ander onderzoek - al een tijdje wordt afgeluisterd.
Uit de opnames blijkt dat de drie mannen niet alleen handelden. Er is een vierde man te horen, ook een Litouwer, die de zaak op afstand aanstuurt. Ze praten onder andere over het duivenhok in Steggerda.
ANP
Het hok in Steggerda is leeg © ANP
Justitie weet voldoende en vaardigt voor alle vier mannen een aanhoudingsbevel uit. Zo kon de eerste verdachte worden aangehouden. Die man kwam uit hetzelfde dorp in Litouwen als twee verdachten van een soortgelijke diefstal van duiven in Overijssel.
Binnen een week worden twee van de drie andere verdachten in Litouwen opgepakt, en de laatste man blijkt in Terneuzen te wonen. Die wordt door de Nederlandse politie gearresteerd.
De mannen vliegen alle vier de cel in, en moeten in totaal een schadevergoeding betalen van 228.500 euro.

De belangrijkste vraag

De broers uit Steggerda zijn daar blij mee, maar ze hebben tot de dag van vandaag nog geen antwoord op de belangrijkste vraag: Waar zijn de duiven gebleven?
ANP
Ydo en Elco Homma bij het lege duivenhok © ANP
Justitie heeft geprobeerd ze terug te vinden, maar dat is niet gelukt. Waarschijnlijk zijn ze gedropt in het noorden van Duitsland. "Dat zoekgebied is vrij groot", zegt Rademacher.
Hij denkt niet dat de duiven nog bij een wedstrijd zullen opduiken. De duivensport is een internationale wereld. Iedereen kent elkaar, en als de vogels ineens weer verschijnen, dan valt dat op.
Rademacher denkt dat de gestolen duiven nu worden gebruikt om te fokken. "De kans dat ze worden teruggevonden is klein, vrees ik."
Dit artikel is gemaakt op basis van een artikel in het vakblad van het Openbaar Ministerie, Opportuun, en artikelen in het archief van Omrop Fryslân.