KAART: Zoveel kubieke meter aardgas verbruikt een huis in jouw gemeente

Gasfornuis © Shutterstock.com

Ameland is de gemeente waar gemiddeld het meeste aardgas wordt verbruikt in particulieren woningen. In de meeste gemeenten wordt wel steeds minder aardgas verbruikt.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Het gemiddelde aardgasverbruik op Ameland was vorig jaar 1.380 kubieke meter per woning. In Leeuwarden wordt met gemiddeld 950 kubieke meter het minst verbruikt.

Kijk hier naar het aardgasverbruik in je gemeente:

Dat op Ameland meer wordt verbruikt, kan verschillende redenen hebben. Uit de cijfers blijkt bijvoorbeeld dat gemeenten met veel vrijstaande woningen een hoger verbruik hebben dan gemeenten met veel appartementen.

Daarbij speelt de grootte van de woning mee. Appartementen zijn vaak klein en ingesloten door buren, waardoor het gasverbruik laag is. Leeuwarden past in het landelijke beeld dat er in stedelijke gebieden vaak minder verbruikt wordt.

20 procent minder aardgas

Het CBS heeft ook gekeken naar aardgasverbruik ten opzichte van het jaar ervoor. Daaruit blijkt dat in elke gemeente minstens 20 procent minder aardgas wordt verbruikt dan in 2021.