liveblog | 29 november 2023

112-nieuws 29 november: Aanrijding bij stoplicht in Uitwellingerga | Camper in brand in Holwert

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Fryslân. Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in onze provincie.

Laatst bijgewerkt: 29 november 2023, 22:18 uur
22:18

Te zware kar over de kop op A31 bij Akkrum

Op de A31 bij Akkrum heeft vanmiddag een eenzijdig ongeluk plaatsgevonden toen een kar begon te slingeren en over de kop eindigde. De kar bleek te zwaar beladen te zijn.

Na onderzoek bleek dat de kar met lading na een meetcorrectie 2820 kilo woog, terwijl de auto maximaal 1500 kilo mocht trekken.

Er is een proces-verbaal opgemaakt en de kosten van Rijkswaterstaat worden op de bestuurder verhaald.

20:33

Code geel vanwege gladheid

Door bevriezing van natte weggedeeltes en mogelijke sneeuwbuien kan het hier en daar glad worden. Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven.

De waarschuwing geldt in onze provincie vooralsnog tot donderdagochtend 11.00 uur.

19:53

Twee drugsrijders begaan dezelfde misstap in Noardeast-Fryslân

De politie van Noardeast-Fryslân heeft afgelopen dinsdag op de vroege ochtend twee drugsrijders aangehouden. Voor beide automobilisten was dat niet de eerste keer.

Rond 03.00 uur werd in Buitenpost een man staande gehouden. Hij bleek geen geldig rijbewijs te hebben, omdat hij eerder onder invloed van drugs in de auto was gestapt. Na onderzoek bleek dat de man ook deze keer weer onder invloed van drugs was.

Drie uur later werd bij Rinsumageest ook een man staande gehouden die een ongeldig rijbewijs had door drugsgebruik. Ook deze bestuurder bleek dit keer weer onder invloed te zijn.

Tegen beide mannen is een proces-verbaal opgemaakt.

18:20

Aanrijding bij stoplicht in Uitwellingerga

© ProNews

Bij een stoplicht in Uitwellingerga zijn drie auto's tegen elkaar aan gereden. De mensen die in de auto's zaten, zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis.

15:47

Camper in brand in Holwert

Camper in brand © RTV NOF, Rinaldo Korst

Er is een camper volledig uitgebrand aan de Beyertstraat in Holwert. De camper stond voor een woning toen het in brand vloog. Daarna rolde hij weg, meldt RTV NOF.

Bewoners hebben een aanhanger voor de brandende camper gezet, zodat hij geen schade aan huizen zou veroorzaken. Met brandblussers werd geprobeerd het vuur te blussen, maar dat lukte niet.

De brandweer moest worden ingeschakeld en omstanders moesten afstand houden, want er liggen ook gasflessen in de camper. Hoe de brand precies kon ontstaan, is niet bekend.

14:04

Gesloten bedrijf in Leeuwarden was "gevaar voor de openbare orde en veiligheid"

Het Leeuwarder makelaarskantoor dat dinsdag door de gemeente is gesloten, was een "gevaar voor de openbare orde en veiligheid." Dat zegt burgemeester Sybrand Buma.

In het pand aan de Bleeklaan zouden stelselmatig criminele activiteiten plaatsvinden. Er was sprake van drugsproductie, hennepteelt en er werd onderdak gegeven aan mensen die er illegaal verbleven.

Een schoolvoorbeeld van ondermijning, zegt Buma. "Er zijn allerlei dingen gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen." Het makelaarskantoor heeft diverse panden in Leeuwarden, waar een groot deel van in de Vlietzone ligt.

In april zijn er al drie mensen aangehouden vanwege de rol van het bedrijf bij criminaliteit. Zij zijn inmiddels weer vrijgelaten, maar het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie zet door.

Het is volgens Buma voor het eerst dat deze vorm van criminaliteit in een makelaarskantoor is ontdekt. De aanhoudingen konden worden gedaan na onderzoek van de politie waarbij er gesprekken zijn afgeluisterd en camera's zijn geplaatst. Voor zware criminaliteit zijn ook zware opsporingsmethoden nodig, verklaart Buma.