Wiebe van der Wal (30) haalt tweede skûtsje voor Eastermar binnen: "Een droom"

De Broekophâlder moet het tweede skûtsje van Eastermar worden © RTV NOF

Het dorp Eastermar krijgt er een tweede skûtsje bij. Met zo'n vijftien anderen werkt Wiebe van der Wal aan zijn eigen skûtsje: de Broekophâlder.

Een eigen skûtsje, dat ook nog eens wedstrijden gaat zeilen. Het is een droom die uitkomt voor de 30-jarige Van der Wal.

"Ik heb zelf vroeger ook gezeild. Daarna heb ik altijd wel het idee gehad om een eigen skûtsje te nemen. Dat leek me altijd al geweldig om met een groep te doen", vertelt hij. "Dit jaar in de feesttent in Sloten stond ik tussen alle mensen en toen dacht ik bij mezelf: nu moet het ook maar eens gebeuren."

Sinds kort ligt het skûtsje in de haven van Eastermar. Het werk kan beginnen. "Het houtwerk moet allemaal opnieuw gelakt worden. Er moeten dingen binnen opnieuw betimmerd worden. Ook willen we er toch een binnenboordmotor in hebben, want Eastermar is best een uithoek als je bijvoorbeeld naar Lemmer moet."

Het doel is eerst vooral plezier maken, vertelt Van der Wal. "Ik heb tegen de groep gezegd dat het belangrijk is om er eerst plezier in te krijgen en dan komt het zeilen vanzelf wel. Als we dit jaar tiende of twaalfde worden, dan is dat hartstikke mooi."

Wiebe van der Wal van het skûtsje Broekophâlder © RTV NOF

Sinds 2007 heeft Eastermar al een eigen skûtsje met de naam 'it doarp Eastermar'. Dat skûtsje zeilt in wedstrijdverband mee in de IFKS.