Regenboogbankje Kollum tijdelijk in opslag bij gemeente; komt vandalismeproof terug

Het regenboogbankje ligt nu in de opslag © RTV NOF

Het regenboogbankje dat in mei bij het Kindcentrum in Kollum werd geplaatst, ligt sinds vrijdag in de opslag bij de gemeentewerf van Noardeast-Fryslân.

Onbekenden haalden het bankje donderdag weg van zijn originele plek vanwege een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie bij het Kindcentrum.

"Toen wij er donderdag kwamen, bleek dat het bankje was weggehaald", zegt burgemeester Johannes Kramer. "Het was geplaatst achter de Van der Bij-hal, weggehaald door onbekenden. Wie, dat weten wij niet."

De demonstratie ging ondanks het verplaatste bankje wel door, tot onvrede van een paar Kollumers. Zij vonden het niet passend dat dit in de buurt van een school was.

"Misschien niet een handige plek", antwoordt Kramer. "Maar als ze er wilden demonstreren, moesten wij dat als overheid faciliteren."

Beklad

Het bankje werd dit jaar meerdere keren beklad met onder andere bijbelteksten. Afgelopen juli werd in Kollum een Pride georganiseerd door 3FM en HUMAN als tegenreactie. Een dag na de manifestatie was het bankje alweer beklad.

De bekladding fan it reinbôgebankje yn july © ProNews Producties

Volgens Kramer wordt het bankje binnenkort vandalismeproof teruggezet. "Het wordt even nagekeken en dan wordt het, wanneer er een geschikt tijdstip voor is, teruggeplaatst", belooft de burgemeester. "Het hangt van de agenda van onze mensen van gemeentewerken af, hoe snel dat kan."