liveblog | 28 november 2023

112-nieuws 28 november: Schadevergoeding voor vader doodgestoken Roan | Dementerende man teruggevonden

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Fryslân. Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in onze provincie.

Laatst bijgewerkt: 28 november 2023, 21:11 uur
21:11

Dementerende man teruggevonden

De 80-jarige dementerende man waarvoor een Burgernetmelding is verspreid, is weer terecht. De man is in goede gezondheid aangetroffen in de wijk Camminghaburen.

20:36

Burgernetmelding voor vermiste dementerende man

De politie heeft een Burgernetmelding verspreid voor een 80-jarige man die sinds 16.00 uur vermist is vanaf de Tweebaksmarkt in Leeuwarden.

De man is dementerend en de politie maakt zich grote zorgen, ook in verband met de koude weersomstandigheden.

De man is 1,80 meter lang, heeft een witte huidskleur, een snor, een bril, een leren jas en bruine klompen. Mensen die tips hebben, mogen met 112 bellen.

Burgernet © ANP
15:54

Gebouw makelaar dicht vanwege criminele activiteiten

Burgemeester Buma van Leeuwarden heeft een bedrijf aan de Bleeklaan in de stad voor zes maanden gesloten. Uit het gebouw van het makelaarskantoor zouden volgens de politie criminele activiteiten uitgevoerd of gefaciliteerd zijn.

Op 3 april dit jaar werden al drie mensen aangehouden vanwege de rol van het bedrijf bij criminaliteit. Uit het politieonderzoek kwamen verschillende strafbare feiten naar voren, meldt de gemeente. Daarbij ging het onder andere om het faciliteren van illegale hennepteelt.

Het makelaarskantoor is betrokken bij de verhuur van veel gebouwen in Leeuwarden, vooral in de Vlietzone.

15:44

Lampen gestolen bij Sint-Martinuskerk in Ferwert

Er zijn drie lampen gestolen bij de Sint-Martinuskerk in Ferwert, dat meldt RTV NOF. Normaalgesproken verlichten de lampen in het najaar de kerk.

De lampen kosten 400 euro per stuk en dus wil de kerk ze graag terug: "Van mij mogen ze het terugbrengen, dan krijgen ze een chocoladeletter van mij, maar ik weet het niet. Ik denk niet dat wij de lampen weer zullen zien."

15:28

Vergoeding voor 'shockschade' voor vader doodgestoken Roan Brilstra

De vader van de in 2019 doodgestoken Roan Brilstra heeft een tegemoetkoming toegekend gekregen voor 'shockschade'. Mensen kunnen recht hebben op zo'n vergoeding als ze een ongeluk hebben gezien of direct geconfronteerd zijn met de ernstige gevolgen daarvan.

Roan Brilstra kwam om het leven nadat hij was gestoken bij een beroving in een café in Drachten. De ouders van Roan werden door de politie gebeld. Zij gingen daarna direct naar de plek waar het was gebeurd. Na het incident heeft een psycholoog bij de vader PTSS vastgesteld.

Ondanks die diagnose vond het schadefonds dat de Drachtster geen recht had op de schadevergoeding. "Als je de deur opendoet en je trapt in een plas bloed, dan kun je een uitkering krijgen", legde een woordvoerder uit. Maar de ouders waren eerst gebeld door de politie, dat vond het fonds echt iets anders.

De Raad van State was het daar niet mee eens. Het schadefonds trok daarop zijn bezwaar in. De vader van Roan krijgt nu een vergoeding van 1.000 euro.

Stille tocht voor Roan Brilstra © ProNews
13:42

Leeuwarder krijgt 2,5 jaar cel voor verkrachting 13-jarig meisje

Een 38-jarige Leeuwarder heeft een celstraf van tweeënhalf jaar gekregen voor de verkrachting van een meisje van 13 jaar, eind mei van dit jaar. De rechtbank gaat daarmee mee in de eis van het OM.

De twee troffen elkaar bij een Cruijff Court in Leeuwarden. De man had het meisje meegenomen naar zijn woning. De rechtbank gelooft de verklaring van het meisje. De Leeuwarder van Syrische afkomst heeft volgens een psycholoog "een excessieve seksdrang" en moet zich klinisch laten behandelen.