Voor tonnen aan duiven gestolen uit Harkema: "Het is echt droevig en zuur"

De lege duiventil van Jouke Elzinga © RTV NOF, Ben de Jager

"Dit gaat je eerlijk gezegd niet in de koude kleren zitten." Duivenmelker Jouke Elzinga uit Harkema is ontdaan over wat hem afgelopen zondag is overkomen. Onbekenden beroofden hem van bijna tachtig duiven en een aantal eieren, met een waarde van in totaal zo'n 500.000 euro.

De dieven gingen goed voorbereid tewerk. Volgens Elzinga wisten ze precies waar ze moesten zijn. "Dit is minutieus voorbereid, want ze hebben alle oude kweekduiven meegenomen, die hebben samen een waarde van bijna een half miljoen. Er zaten ook echt een aantal hele goede bij, dit is echt droevig en zuur."

Zo ziet een Friese sportduif eruit © Eigen foto

Elzinga en de politie hebben op dit moment nog geen idee wie er achter de roof zit. "Ik denkt sinds zondagochtend al na over alles, maar de duiven kunnen nu al wel ver in het buitenland zitten. Ik weet echt niet die dit op zijn of haar geweten heeft." De duivenhouder roept iedereen die iets verdachts heeft gezien op om dit bij hem of bij de politie te melden.

Duivendiefstal komt vaker voor. Zo trof Ydo en Elco Homma uit Steggerda in november 2021 hetzelfde lot, toen dieven zo'n honderd duiven uit hun til stalen. Vier mannen zijn hier ondertussen voor veroordeeld.

Elzinga laat zich niet uit het veld slaan. Heel even dacht hij aan ophouden met duivenmelken, maar het vuur in hem blijft branden.

"Houders waar je anders tegen strijdt, die bellen me nu"

De reacties uit de fokduivenwereld doen Elzinga in elk geval goed. Uit het hele land ontvangt hij steun. "Dat is écht prachtig en doet je wat, de houders waar je anders tegen strijdt, die bellen me nu om te kijken of ze wat voor je kunnen betekenen. Zo staan we met elkaar als een blok."

Ik kijk nu toch wat vaker naar boven, om te kijken of er toch nog iets aan komt vliegen.
Jouke Elzinga

Hoewel Elzinga de kans dat hij zijn duiven nog terugziet klein inschat, hoopt hij toch op een klein wonder. Het zou namelijk kunnen dat een aantal duiven hun weg naar Harkema terug weet te vinden als ze vrijkomen.

"Ik kijk nu toch wat vaker naar boven, om te kijken of er toch nog iets aan komt vliegen. Wij moeten door en ik houd altijd nog een beetje hoop."