Overwinteringsgebied grutto's in West-Afrika bedreigd door gasproject

Een roepende grutto in de lente bij de Blaugerzen © Omrop Fryslân, Remco de Vries

Een gasproject van British Petroleum (BP) op de grens van Senegal en Mauritanië bedreigt een belangrijk overwinteringsgebied van de grutto. Daarvoor waarschuwt onderzoeker Kees Camphuysen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Het is het eerste gebied met zoet water dat de grutto's tegenkomen nadat ze de Sahara in één keer hebben overvlogen: de delta van de Senegalrivier tussen Senegal en Mauritanië. Vel grutto's overwinteren daar in de natuurreservaten, maar ook voor andere vogels is het gebied erg belangrijk.

Dat alles wordt nu bedreigd door de bouw van een fabriek die gas vloeibaar maakt (LNG) door BP, zo is de waarschuwing van Camphuysen.

"Meest kwetsbare gebieden van West-Afrika"

Dat heeft alles te maken met heel grote gasvelden op zee. "Dat gas zou eerst op een LNG-fabriek op de oceaan vloeibaar worden gemaakt en dan afgevoerd. Maar er is dus zoveel gas gevonden dat ze een tweede locatie hebben gevonden op land en wel middenin een reservaat bij dat grensgebied en een van de meest kwetsbare gebieden van West-Afrika", zegt Camphuysen.

De bouw van de fabriek en de infrastructuur die daarbij hoort, kunnen de boel behoorlijk op zijn kop zetten, zegt de onderzoeker. Dat terwijl er wel een alternatief is: "Het grootste deel van Mauritanië is land zonder beschermde status. Er is een klein, beschermd draslandgebied en uitgerekend daar komt deze installatie."

Grutto boven de weilanden © Omrop Fryslân, Remco de Vries

Camphuysen doet een oproep aan BP: "Houd je aan je eigen standaard. Want de industriestandaard van BP is naar eigen zeggen buitengewoon hoog."

De kans dat het allemaal nog tegen te houden is, is niet heel groot: "Maar als we het niet aan de kaak stellen, dan gebeurt er zeker niets. En ik moet zeggen dat de natuurbeschermingsorganisaties oorverdovend stil zijn hierover. Zelfs de organisaties die een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van de reservaten."

BP is gevraagd om een reactie, maar heeft die nog niet gegeven.

Trekroute

Het is niet de eerste keer dat er belangrijke plekken op de trekroute van de grutto's bedreigd worden. Moerasgebied en nationaal park Doñana in Spanje is vrijwel verdroogd en nog maar zeer beperkt van waarde voor grutto's op trek door problemen met illegale waterputten en landbouw.

En in Portugal zijn de plannen voor een nieuw vliegveld in de delta van de Taag nog niet geschrapt.