Pompen of stilstaan: zo gaan buitenwerkers om met het natte weer

© Omrop Fryslân

Oktober was al de natste maand ooit gemeten: en tot nu toe is er deze maand op het KNMI-station in Leeuwarden al 174 millimeter gevallen, tegenover normaalgesproken zo'n 60 to 70 millimeter. Bedrijven die veel buiten werken, krijgen zo langzamerhand problemen door het natte weer.

Zo staat de overdekte doorgang bij Bolsward-Nord al tijden vol water. Pompen staan elke dag aan om het water weg te krijgen. "Wij worden er steeds een beetje door overvallen. Er komt zoveel water naar beneden, er is eigenlijk niet tegenaan te werken", zegt projectleider Jetse Hylkema.

Daardoor lopen de werkzaamheden ook vertraging op. "Wij zouden afgelopen weekend de deklagen draaien en dan zou hij eigenlijk vanaf vandaag open, maar dat hebben we ook afgeblazen."

Jetse Hylkema, projectleider © Omrop Fryslân

Er wordt ook gewerkt aan de kruispunten bij Burgwerd en Wommels, even verderop. Ook bij Wommels zorgt de regen voor een net wat latere opleveringsdatum: "Er komt geen eind aan, we zitten hier al weken mee. Wat je normaal doet in een dag, dat doen wij nu in een week. Het allerbeste zou zijn om de boel op te pakken en volgend jaar verder te kijken, maar da doen we niet, wij zetten door", besluit Hylkema.

Loods loonbedrijf blijft vol

Niet allee op de wegen is het nat, ook op het land liggen soms grote plassen. Het loonbedrijf van Wytze Kramer uit Nijland heeft daarom bijna alle machines nog in de loods staan. Op dit moment zou hij normaalgesproken druk aan het hekkelen zijn.

Regen en water zorgt voor problemen bij verschillende ondernemers

"Het werk schuift allemaal op door de natte, de boeren willen niet dat we op hun land komen want dan zakken we weg." Eigenlijk zouden de sloten vóór 1 november gehekkeld moeten zijn. Maar het waterschap laat de datum 1 december eigenlijk ook altijd toe, zegt Kramer. Maar het is ook al bijna december.

"Het Wetterskip heeft nog geen contact opgenomen, die zien zelf ook wel dat het zo niet kan, het is een noodtoestand. Als het water echt niet weg wil dan moeten we met de rupskraan de landen in, maar zover is het nog niet."

Wytze Kramer, eigenaar van loonbedrijf Kramer © Omrop Fryslân

Nu is Kramer dan maar veel in de loods aan het werk. Machines onderhouden bijvoorbeeld. Voor zijn financiën is de aanhoudende regen nog geen probleem geworden. "Het werk dat gebeuren moet, dat schuift op, daar zit ik niet over in, dat moet toch gebeuren. Wij zijn het wel gewend met klimaatverandering. Dan moet straks alles snel in één week worden gedaan."

Één dag droogte is volgens hem nog niet genoeg om weer aan het werk te kunnen. "Het land moet eerst een paar dagen opdrogen, het is zo verzadigd."

Schilderen lukt niet

Schilders ondervinden ook gevolgen van de aanhoudende regen. Soms schilderen ze onder een stuk plastic, andere keren moeten ze helemaal thuisblijven. "Als je moet afschilderen en er komt water in, dan kan je het weer opnieuw doen, dus dat staat stil. Of ze moeten binnenwerk hebben. Maar anders is het hopeloos", zegt Albert Trinks, glaszetter voor een schildersbedrijf.

Albert Trinks, glaszetter voor een schildersbedrijf © Omrop Fryslân

Dat merkt het bedrijf wel in de portemonnee. Klussen kunnen niet doorgaan of worden uitgesteld. "Al het werk schuift op, want het moet toch een keer klaar dus planningstechnisch loop je wat achter. Als schildersbedrijf weet je dat het een keer kan regenen, voor een deel kan je dat incalculeren, maar het duurt nu al vier weken, dan wordt het natuurlijk wel moeilijk."

Trinks verwacht dat het in het voorjaar daarom extra druk wordt voor de schilders.