Floris Rol (9) wint De Muziekwedstrijd: "Muziek is me met de paplepel ingegoten"

Floris Rol út De Tike © MajankaFotografie

Floris Rol (9) uit De Tike heeft De Muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours gewonnen in de categorie 9 tot 12 jaar. Sinds zijn vijfde speelt Floris piano en hij is helemaal in de ban van jazz.

Floris is dolgelukkig met zijn prijs. "Echt superblij, natuurlijk." straalt hij. "Het is een grote eer om die te krijgen. Ik vind het gewoon superleuk."

Niet van een vreemde

Het muziek maken heeft Floris niet van een vreemde, want zijn vader is een bekende jazzmuzikant en zijn moeder speelde viool. "Mijn vader speelde bij veel goede bigbands. Hij speelde trombone toen ik in de wieg lag, en met mij in de draagzak speelde hij piano. Ja, het is me met de paplepel ingegoten."

Jonge jazzpianist Floris wint De Muziekwedstrijd in Utrecht

Vier jaar geleden begon Floris met pianospelen. De laatste twee jaar heeft hij ook klassieke pianoles, maar jazz heeft zijn voorkeur. "Ik vind jazz eigenlijk wel leuker: het vrij zijn, dat je eigenlijk alles zelf mag bepalen. Klassiek is veel meer één ding, maar dat is ook wel heel goed voor je techniek."

'Oefenen, oefenen'

Om beter te worden is veel energie nodig. "Oefenen, oefenen, oefenen, ook als iets minder leuk is. Gewoon zo vaak mogelijk achter de piano gaan zitten", legt Floris uit. "Zo vaak mogelijk oefenen en nieuwe dingen leren, want het is oneindig op zo'n piano."

Door alle tijd die in de muziek gaat, is er niet genoeg tijd voor school. Gelukkig zit Floris op een flexibele school. "We hebben een heel lieve directrice. Daarvan krijg ik vaak vrijstelling en dat is handig als je even vrij nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een concert hebt of een paar dagen moet studeren voor een concert."

Floris met zijn zus Annemijn © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg

Met zijn 12-jarige zus Annemijn, die viool speelt, heeft Floris de jazzband The Rolo's. Ze spelen door het hele land op jazzfestivals.

Ruzie

Als broer en zus hebben ze natuurlijk weleens ruzie. "Sowieso wel een keer per week", zegt Annemijn. "Maar dat is eigenlijk altijd buiten de muziek. In de muziek spelen we gewoon samen en dan delen we dingen met elkaar."

En dan helpt het eigenlijk wel dat ze broer en zus zijn. "Want naast broer en zus zijn Floris en ik eigenlijk ook gewoon beste vrienden met elkaar."

Floris oefent zo vaak mogelijk op de piano © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg

De ouders van Floris en Annemijn proberen het dagelijks leven van hun kinderen en de muziek goed in evenwicht te houden. "Je hebt een goede voorbereiding nodig. Bij tijd en wijle hebben we weleens het idee dat het niet drukker moet worden", vertelt vader Jeroen Rol.

"Maar aan de andere kant, het is nog steeds intrinsieke motivatie bij allebei de kinderen. En ze zitten gewoon op voetbal en op paardrijden, dus het is niet alleen maar muziek. We proberen wel een gezonde balans te vinden."

Muziek als tweede taal

Op de vraag wat muziek hem brengt, weet Floris het antwoord niet meteen. Annemijn weet wel wat het voor haar betekent. "Voor mij is muziek eigenlijk een soort van tweede taal. En met die taal kun je dingen uitspreken", legt ze uit. "In de muziek kun je veel gevoelens kwijt en dat vind ik heel fijn."

In volle concentratie zit Floris achter de piano © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg

Bij Floris draait het om vriendschappen. "Ik heb veel muzikale vrienden: Lex Jasper, Mike Boddé en Rob van Bavel." Het zijn bekende namen in de jazzwereld. "Die stimuleren mij heel erg."

Hoe zijn toekomst eruit ziet, weet de jonge pianist nog niet. "Ik hoop dat ik gewoon zover mogelijk kan komen. Het gaat mij niet om beroemd worden, het gaat mij om de lol."

De Muziekwedstrijd is een landelijke online competitie van het Prinses Christina Concours voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Meedoen kan door een video van een optreden in te sturen. Dat hoeft niet op het podium opgenomen te zijn, maar kan ook bij de muziekles of thuis. Dit jaar waren er meer dan 400 filmpjes ingestuurd.