Gratis maand slaat aan in Zuidwesthoek: van 7.000 naar 35.000 museumbezoekers

Bezoekers in It Tsiispakhûs in Wommels © Omrop Fryslân

Een hele maand lang gratis allerlei musea in de Zuidwesthoek bezoeken. Duizenden mensen hebben in november al gebruikgemaakt van de Open Museum Maand, waar vijftien musea in die regio aan meedoen.

Het initiatief voor de actie komt van VVV Waterland van Friesland, gesteund door de musea in de regio en honderden ondernemers. Volgens directeur Floriaan Zwart trekken de 15 musea deze maand zo'n 35.000 bezoekers, in vergelijking met de 7.000 van vorig jaar november.

Het natte weer hielp ook

Dat enorme verschil komt door de gratis toegang, maar ook door het slechte weer van de afgelopen weken. Vooral veel mensen uit de eigen regio weten de musea zeer goed te vinden.

"Het idee is: een maand lang gratis toegang voor inwoners en toeristen", legt Zwart uit. "Het is een unieke actie die wij voor het eerst hebben georganiseerd. Vooral ook omdat wij na corona merkten dat musea het heel moeilijk hadden. Dat blijkt ook uit recente onderzoeken, de financiën staan onder druk."

De Open Museum Maand in de Zuidwesthoek blijkt een gouden zet

Om meer mensen te trekken, werd de Open Museum Maand herdacht. Inwoners van het zuidwesten van Fryslân en toeristen die in de regio overnachten kunnen gratis een waardebon downloaden of uit de krant knippen.

Als ze die invullen en inleveren bij een van de 15 musea, dan mogen ze de hele maand november zonder te betalen naar binnen.

Voorzitter Harry van Putten van museum It Tsiispakhûs in Wommels © Omrop Fryslân

Een van de deelnemende musea is It Tsiispakhûs in Wommels. Voorzitter Harry van Putten is erg te spreken over de extra bezoekers. "Normaal zijn wij in november al gesloten, dit is heel speciaal voor ons dat wij nu nog in het weekend open zijn."

"Drempelverlagend"

In It Tsiispakhûs zitten ze in november tot nu toe op zo'n 450 bezoekers. "Deze actie werkt drempelverlagend", volgens Van Putten. "We horen heel vaak: we rijden of fietsen hier vaak langs, maar we zijn hier nog nooit binnen geweest. We krijgen deze maand een andere categorie publiek binnen. Normaal vaak 65-plussers, maar nu veel meer jongeren en gezinnen."

It Tsiispakhûs in Wommels © Omrop Fryslân

Al die extra bezoekers zijn natuurlijk erg welkom, maar er moet natuurlijk ook geld binnen komen. Kan het voor de musea wel uit als iedereen zo maar gratis naar binnen kan?

"Wij hebben een subsidie gekregen om dit te organiseren", vertelt directeur Zwart van VVV Waterland van Friesland. "De musea krijgen daar een deel van. En de mensen geven ook nog vaak wat extra's uit in de musea als ze er eenmaal zijn."

De deelnemende musea zijn: Afsluitdijk Wadden Center, Bezoekerscentrum Mar & Klif, Cultuurhistorisch Centrum De Tiid, Eerste Friese Schaatsmuseum, Fries Scheepvaart Museum, Nationaal Modelspoor Museum, Ir. D.F. Woudagemaal, Jopie Huisman Museum, Kazemattenmuseum, Museum Warkums Erfskip, Museum en werkplaats Houtstad IJlst, Museum Hindeloopen, Museum It Tsiispakhûs, Museum Joure en Museum Sloten.

Voor sommige bezoekers van It Tsiispakhûs geldt dat de actie hen over de streep heeft getrokken. "Het is vandaag slecht weer en ik zag in de krant dat het museum hier dit weekend open was", zo vertelt een man uit Pingjum.

Op de bovenverdieping in Wommels kijken twee vrouwen naar een maquette van een oude boterfabriek. "Wij doen mee aan de actie met waardebonnen, dan mag je gratis de hele maand naar het museum. We zijn in Oudemirdum geweest en ik ben nog van plan om naar Hindeloopen te gaan."

Vervolg

Volgens VVV Waterland van Friesland is het de bedoeling dat de museumactie in de Zuidwesthoek in de toekomst een vervolg krijgt.