liveblog | 23 november 2023

Slachtoffer toeslagen-affaire voorzichtig positief, maar: "eerst zien, dan geloven"

  • De PVV is in 15 van de 18 gemeenten de grootste geworden, een kwart van de Friezen heeft gestemd op die partij;
  • Spoelstra (CDA): "Historische uitslag CDA, en niet positief"
  • Soepboer "door het dak" met 20 zetels voor zijn partij NSC;
  • Bekijk hier alle uitslagen in Fryslân op een kaart.
Laatst bijgewerkt: 23 november 2023, 19:37 uur
19:37

Slachtoffer toeslagen-affaire voorzichtig positief, maar: "eerst zien, dan geloven"

Anoeska de Vries © Omrop Fryslân, René Koster

Anoeska de Vries uit Garyp is een van de slachtoffers van de toeslagen-affaire. Ze hoopt dat Geert Wilders ervoor kan zorgen dat er snel een oplossing komt voor alle gedupeerden. "Ik vind het een mooie kans om een frisse wind door het kabinet te laten gaan."

De Vries ziet Wilder echter niet als verlosser. "Het vertrouwen is enorm geschaad. Dat komt door alle rommel die de VVD heeft veroorzaakt. Die mag Wilders nu opruimen en ik hoop dat hij dat op een goede manier gaat doen."

De vrouw uit Garyp merkt dat de opluchting onder de slachtoffers groot is. De Vries zelf is nog wat terughoudender. Zij hoopt met name dat de PVV gaat samenwerken met de partij van Pieter Omtzigt, die de toeslagen-affaire mede aan het licht bracht. "Dan is het voor mij wel goed. Als ik er dan nog eentje bij moet kiezen, is dat GroenLinks-PvdA, maar alsjeblieft niet weer de VVD."

16:58

Europarlementariër Anja Haga: "Wilders merkt straks wel hoe belangrijk Europa is"

© Omrop Fryslân

De PVV staat bekend als een partij die tegen Europa is. Leider Geert Wilders was jarenlang voorstander voor uittreding uit de Europese Unie door Nederland. Ook dit jaar werd er in zijn verkiezingsprogramma's gesproken over een NEXIT. Daarnaast wil Wilders dat er minder geld naar Brussel gaat. De Friese Europarlementariër Anja Haga (CU) denkt dat Wilders straks misschien wel van gedachten zal veranderen.

"Ik weet dat hij het erover heeft, maar als hij straks in het torentje zit, merkt hij wel hoe belangrijk Europa voor Nederland is. De Nederlandse economie zou instorten als wij geen onderdeel meer zijn van de Europese Unie. Ik zie dat niet als realistische optie."

Toch is ook bij haar verbazing over hoe groot Wilders is geworden. Haar partij Christenunie lijkt inmiddels afgestraft voor de afgelopen jaren.

"CU was onderdeel van dit kabinet, dus medeverantwoordelijk voor de situatie in Nederland. De kiezer heeft heel duidelijk de zittende regeringspartijen afgestraft. Ik zie het als een pijnlijke kies die er uit moet worden getrokken. Het doet even pijn, maar hier moeten we doorheen. Daarna kan het weer beter worden ", zegt Haga.

15:53

Tellen van de stemmen volop gaande in Leeuwarden

Op het centraal stembureau in Leeuwarden zijn zo'n 300 ambtenaren druk met het tellen van de stemmen. Stond woensdag het aantal stemmen per partij centraal, donderdag gaat het erom welke kandidaten de meeste stemmen hebben gekregen.

De tachtig stembureaus in Leeuwarden hadden elk vijf kratten om de stembiljetten in te bewaren. In totaal stonden er vannacht dus 400 kratten klaar om geteld te worden. Wel onder toeziend oog van een beveiliger om te voorkomen dat er iets met de stembiljetten zou gebeuren.

Het tellen ging rond 9.00 uur van start, en duurt ongeveer tot het einde van de middag. De wens om op tijd klaar te zijn is groot, maar, zegt projectleider Anke Zwaga: "Het is geen wedstrijd. Het moet secuur en goed gebeuren dus wij hopen rond een uur of vijf klaar te zijn."

300 ambtenaren druk met het tellen van stemmen in Leeuwarden © Omroep Leeuwarden, Ilona de Vries
15:09

Vissersbond ziet veel uitdagingen voor nieuwe regeerperiode

Voor de vissers is de uitslag van de verkiezingen gunstig, zegt Johan Nooitgedacht van de vissersbond. Volgens hem heeft de PVV zoveel stemmen gekregen omdat veel mensen willen dat de koers verandert.

Maar er moet nog heel wat gebeuren willen de problemen van de vissers worden opgelost. "Wij zijn nog lang niet klaar, de brandstof wordt steeds duurder, dus we moeten over op een transitie voor een oplossing voor fossiele brandstoffen."

Er liggen ook nog genoeg andere dossiers, zegt Nooitgedacht. "Zoals de kwaliteit van het water en PFAS dat nog tot 2025 mag worden geloosd en in de vissen terechtkomt."

Volgens de voorzitter van de bond liggen er veel milieu-opgaven waar Wilders draagvlak voor moet vinden: "Wij moeten realistisch zijn, het klimaat is het klimaat, dat weet Wilders ook wel. Maar er moet het nodige worden gedaan dat er ook draagvlak komt. Want als je alles doet wat de burgers niet willen dan heb je een probleem."

14:45

Cultuursector heeft zorgen: "Het ziet er niet goed uit voor de sector"

"Ik ben in eerste plaats erg geschrokken van deze uitslag", zegt Douwe Zeldenrust van Keunstwurk. "Ik had het niet zien aankomen." Keunstwurk is een organisatie die de belangen van de cultuursector vertegenwoordigt.

"Een rechts kabinet is voor de cultuursector nooit een heel goede uitslag. PVV heeft als standpunt dat er helemaal geen subsidie naar kunst en cultuur helemaal moet." Volgens Zeldenrust is de sector voor een deel wel afhankelijk van dat overheidsgeld. "Dat dat onder druk komt te staan, daar heb ik wel zorgen over. Ik denk dat kunst en cultuur juist een heel mooie manier is om te verbinden en dat hebben we hard nodig in Nederland. De sector is in beroering."

Douwe Zeldenrust van Keunstwurk © Omrop Fryslân, Casper Slotboom

"PVV heeft natuurlijk wel 37 zetels gehaald, maar dat is niet heel Nederland", relativeert Zeldenrust. "We zijn er nog niet. We hebben verkiezingen gehad, een uitslag. Het ziet er niet goed uit voor de sector, maar wat het verhaal voor de lange termijn wordt, dat weet ik ook niet."

14:44

Friese Milieu Federatie bang dat sturing vanuit het Rijk wegvalt

Hans van der Werf van de Friese Milieu Federatie (FMF) heeft zorgen over de toekomst nu de PVV de grootste partij van het land is geworden. "In hun programma wordt geen aandacht besteed aan klimaatbeleid of ze willen alles afschaffen, terwijl er wel behoefte is aan sturing en regie vanuit het Rijk."

Van der Werf wijst op het feit dat er meerdere afspraken zijn gemaakt op het gebied van klimaat, milieu en de energietransitie. "Bij de PVV zeggen ze: daar voldoen we niet aan, maar het zijn wel afspraken die we gemaakt hebben en die we moeten nakomen."

De FMF gaat gewoon door met hun projecten en initiatieven. "En als er dan geen hulp van het Rijk komt, moeten we het zelf maar regelen."