Keramiek van baggerslib uit het Waddengebied? Tichelaar uit Makkum denkt dat het kan

Keramiek van baggerslib © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

Keramiek maken van baggerslib dat omhoog komt bij het uitbaggeren van de Eems-Dollard of bij Ameland. De firma Tichelaar uit Makkum is daar het afgelopen jaar op kleine schaal in geslaagd. Nu willen ze de productie opschalen.

Daarvoor krijgt het bedrijf ruim 700.000 euro subsidie van het Waddenfonds, zo werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Buitenpost. Het slib zou dus in de toekomst misschien wel een vervanger kunnen worden van de klei die het bedrijf nu gebruikt voor hun producten.

Bij Tichelaar in Makkum wordt keramiek van baggerslib gemaakt

"We zijn een bedrijf dat altijd aan innovatie doet", vertelt commercieel directeur Jan Kok van Tichelaar. "Klei halen we uit de grond, maar dat zal in de toekomst steeds lastiger worden. Dan zou dit een prachtig materiaal zijn, een reststroom, die we kunnen inzetten als vervanger van klei."

Het Waddenfonds presenteerde dinsdagmiddag vijf projecten die subsidie krijgen. Naast Tichelaar uit Makkum gaat het om een kunstproject in Groningen (500.000 euro), het gasloos maken van het bedrijventerrein op Vlieland (1 miljoen), een project over stinzenflora in Groningen, Fryslân en Noord-Holland (866.000 euro) en een bijdrage aan De Oesterfabryk op Terschelling (275.000 euro).

"Wij hebben vier doelen bij het Waddenfonds", legt directeur Gerben Huisman van het fonds uit bij de presentatie van de subsidies. "De natuur versterken, zorgen voor minder rotzooi in de Waddenzee, de energietransitie en zorgen voor de economische ontwikkeling van het gebied. Daarom kunnen we een heel breed palet aan projecten mogelijk maken."

'Troebel water'

"Dat slib zorgt ervoor dat er weinig bodemleven is, bijvoorbeeld in de Eems. Dat kan er niet leven vanwege de troebelheid van het water. Dat dat vervolgens circulair gebruikt kan worden in Makkum, is dan prachtig."

Links de klei die Tichelaar nu gebruikt, rechts droog baggerslib © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

Een van de grootste hindernissen bij de opschaling van het proces is het zoutgehalte van het slib, vertelt Kok: "Het zout is op zich geen probleem, maar het gaat mis bij de verwerking. Je kunt je voorstellen dat zout de materialen, machines en de oven aantast. Dus dan moet je dat er zoveel mogelijk uithalen voordat je er mee kunt werken."

Het Makkumer bedrijf hoopt dat de grootschalige productie van deze nieuwe vorm van keramiek over tweeënhalf jaar van start kan gaan.