De hoogste Fries op de kieslijst is van nieuwe partij LEF: "Strategisch stemmen is niet nodig"

Nuria Zantman van LEF © Omrop Fryslân, Casper Slotboom

De Fries die het hoogste op de lijst staat voor een partij, komt waarschijnlijk niet in de Kamer. 'Fries om utens' Nuria Zantman, oorspronkelijk uit Leeuwarden, staat op nummer twee van jongerenpartij 'LEF - voor een nieuwe generatie'.

Trouwe Omrop-kijkers herkennen Zantman mogelijk nog wel. In de kinderserie 'De Utflecht' speelde ze de hoofdrol. In de serie moest een klasgenoot onderduiken, want hij moest terug naar zijn land van oorsprong.

Daarom kaapte de klas de bus. Het activisme zat er dus al vroeg in: "Het was gewoon typecasting", zegt ze lachend.

Nuria Zantman in 'De Utflecht' © Omrop Fryslân

LEF wil graag een frisse wind zijn en ervoor zorgen dat de nieuwe generatie mee kan praten: "Er zijn enorme problemen in ons land. Politici schaven maar wat bij. Dat hebben we al gezien, dat werkt niet. De nieuwe generatie heeft nu geen perspectief. Dus er is een radicaal andere richting nodig."

Zantman heeft er vertrouwen in dat de partij een zetel haalt. En dat ze dan ook echt iets kunnen betekenen voor jongeren: "We zien ook aan BBB en BIJ1 dat je als kleine partij voor grote veranderingen kan zorgen. Laten we klein beginnen. En kleine partijen worden groot."

Als je stemt wat je vindt, krijg je een veel betere representatie van Nederland in de Kamer.
Nuria Zantman, de nummer twee van LEF

De laatste tijd kwam de partij veel in het nieuws. Zo hebben ze posters geplakt op de ramen bij het tv-programma Buitenhof: "We zouden die acties liever niet doen", zegt Zantman, "Het gaat om de inhoud, we zijn geen satirische partij."

Zantman vindt ook dat de publieke omroepen hun taak niet goed genoeg uitvoeren: "Want jongeren worden niet gehoord. Er ontstaat een hype rond de grote partijen, de kleine komen haast niet onder de aandacht."

'Brede representatie'

Zantman roept op om niet strategisch te stemmen bij de verkiezingen: "Volgens ons is dat een strategie van de grote partijen om de macht in handen te houden. Het is ook helemaal niet nodig. Als je stemt wat je vindt, krijg je een veel betere representatie van Nederland in de Kamer. Dan creëer je politiek die ook gedragen wordt in het land."

Als de partij geen zetel haalt, is het niet het einde van de partij, zegt Zantman: "We gaan van onderop bouwen. Er komen gemeenteraadsverkiezingen aan. Dan doen we weer mee. Maar voor nu hebben we hele goede hoop dat we op zijn minst een of twee zetels halen."