Wat stemt de student? "Ik doe lekker de Stemwijzer en dan zie ik wel wat eruit komt."

Een krappe woningmarkt voor starters, een hogere rente op de studieschuld en zorgen over het klimaat. Studenten van NHL Stenden weten wat ze belangrijk vinden. Maar op welke partij ze stemmen, dat is voor lang niet iedereen duidelijk.
Een politieke wervelwind waait door de straten van dorpen en steden, maar op het NHL Stenden is het rustig. Daar hangen de muren niet vol met politieke posters.
Toch gaat de politiek niet aan de scholieren voorbij. Ze hebben een stem en die moeten ze laten horen, klinkt het. "In Nederland moeten we het met elkaar doen", zegt Thomas, student Leraar Natuurkunde.
"Als we niet onze mening geven, dan hebben andere mensen controle over wat wij moeten betalen en denken. Ik vind dat we dat zelf mogen bepalen."
Politiek heeft heel lang onterecht een stoffig imago gehad.
Er speelt genoeg in de hoofden van de jonge generatie stemmers: zorgen over het klimaat, de rente op de studielening, de oorlogen in Oekraïne en de Gazastrook, de vluchtelingenstroom en ook de hoge huizenprijzen. "Ik denk dat ik nog een poos bij mijn ouders zit", zegt Dieuwke, student Communication & Multimedia Design.
Mark (student Technische Bedrijfskunde) houdt daarom rekening met de krappe huizenmarkt als hij gaat stemmen: "Je wilt natuurlijk ook wel een keer bij je ouders weg. Want je hebt geen zin om altijd dat gezeik aan te horen."
Meer jongeren naar de stembus
De onderwerpen raken de jongeren rechtstreeks. En ook op sociale media is er heel wat aandacht voor de vraagstukken die spelen onder deze groep. Rieks Osinga ziet daarom een stijgende lijn als het gaat om jongeren die stemmen: "Ik zie het positief in. Vorige keer was de opkomst tachtig procent, terwijl het die keer daarvoor 67 procent was."
Volgens Osinga heeft de politiek te lang een stoffig imago gehad. "Maar ik denk dat jongeren de politiek steeds interessanter vinden. Onder meer omdat ze concrete problemen hebben."
Ik doe lekker de stemwijzer, en dan zie ik wel wat eruit komt en of ik het daarmee eens ben.
De zaken die anders moeten in de ogen van de scholieren, zijn duidelijk. Maar op welke partij ze gaan stemmen? Dat weet nog niet iedereen. "Ik moet nog goed onderzoek doen hoor", zegt Marije, student Verpleegkunde. "Dus vraag maar niet op wie ik stem, haha."
Keuze maken
De Stemwijzer helpt ze een keuze te maken. "De partijen hebben zoveel stellingen", zegt Mark. "Ik heb helemaal geen zin om me daarin te verdiepen. Maar ik doe lekker de Stemwijzer, en dan zie ik wel wat eruit komt en of ik het daarmee eens ben."
Voor de een is de Stemwijzer dan ook allesbepalend, voor de ander is het een hulpmiddel om een weloverwogen keuze te maken. Zo gebruikt Bestuurskundestudent Verena het als startpunt. "Ik vul meerdere kieswijzers in en kijk welke partijen het meest bij mij passen. Dan lees ik hun verkiezingsprogramma's om te kijken waar ik het wel en niet mee eens ben en kies ik een partij."
Geen politieke storm op school dus, maar wel een politiek briesje die de scholieren naar de stembus leidt.
Net als deze studenten nog geen keuze kunnen maken? Klik hier voor het Friese Kieskompas.