Vluchtelingen langer op schip in Harlingen: "Rust en stabiliteit voor iedereen belangrijk"

Dit cruiseschip in Harlingen vangt vluchtelingen op © Gemeente Harns

De gemeente Harlingen en het COA zijn overeengekomen dat het schip waar 160 vluchtelingen opgevangen kunnen worden, langer in de havenstad blijft liggen. Het wordt nu een noodopvang in plaats van een crisisnoodopvang.

Het cruiseschip River Diamond ligt sinds november vorig jaar in de stad. Het schip kwam er om Ter Apel te ontlasten. Inmiddels is de termijn dat het schip er zou liggen al een paar keer verlengd. Het zal nu ook het komende jaar onderdak bieden aan vluchtelingen. Het schip ligt aan de sportvissteiger bij de Nieuwe Vissershaven.

Een noodopvang valt onder de verantwoordelijkheid van het COA en is bedoeld om zes tot twaalf maanden in te verblijven. Crisisnoodopvang valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Die opvang is in principe bedoeld voor een korte periode.

De opvang van de vluchtelingen viel onder verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio Fryslân maar vanaf half december wordt de opvang en begeleiding van de bewoners van het schip overgenomen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De opvang van de asielzoekers kost de gemeente Harlingen geen geld maar ze faciliteren wel de steiger.

Maandag maakte het rijk bekend dat er 750 miljoen euro wordt vrijgemaakt om opvangen zoals op schepen vaker mogelijk te maken.

Rust en stabiliteit

Volgens burgemeester Ina Sjerps heeft de gemeente goede ervaringen met de crisisnoodopvang op de River Diamond. Ook vindt de gemeente dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen.

Sjerps: "De crisisnoodopvang zoals die werd verzorgd door de veiligheidsregio verliep op een rustige en goede manier. Samen met het COA zorgen we ervoor dat er zo weinig mogelijk verandert voor zowel de bewoners van de River Diamond als de inwoners van Harlingen. Rust en stabiliteit is voor iedereen erg belangrijk."