Werkstraf geëist tegen verdachte fataal ongeluk met waterscooters in IJlst

© CAMJO Media

Tegen een 41-jarige Oosthemmer is 180 uur werkstraf en een vaarontzegging geëist. Hij is volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan het fatale ongeluk met twee waterscooters bij IJlst. Daarbij kwam een 49-jarige man om het leven.

De verdachte was één van de bestuurders. Het slachtoffer, een maat van hem, bestuurde de andere waterscooter. Op het water van De Geau botsten ze op elkaar, vorig jaar op 19 juli, vlakbij molen De Rat. Het slachtoffer uit Súdwest-Fryslân liep gebroken ribben en een bloeding op. Hij overleed ter plekke.

De scooters waren volgens getuigen snel rondjes aan het varen. Op camerabeelden bleek dat ze snel achterelkaar aan gingen. De waterscooters hebben elkaar volgens de politie recht van voren geraakt.

De verdachte ontkent

De verdachte verklaarde echter niet vol gas te hebben gevaren. Ook ontkent hij dat de scooters over elkaar heen zijn gevlogen. Hij was emotioneel en gaf aan het begin van de zitting aan te vinden dat hij al genoeg was gestraft.

"Ik ben voor het leven getekend, ik wordt er elke dag mee geconfronteerd. Ik voel geen schuld, het was gewoon een dom ongeluk."

Twee waterscooters (niet die van het ongeluk) © ANP

Eerder die dag hadden beide mannen al een boete gekregen voor het te snel varen. De BOA zou zelfs 'uit coulance' nog een lagere snelheid geschreven hebben.

Op 15 mei vorig jaar zou de verdachte zijn doorgevaren toen hij bij Heeg tegen een houten speedboot was gevaren. Ook dat verwijt het Openbaar Ministerie hem. De officier van justitie eist hiervoor een boete van 700 euro. De verdachte vindt echter dat hij beschuldigd wordt van iets wat hij niet heeft gedaan.