Komt er een azc in Dokkum? Bewoners ontvangen vragenlijst

© ANP

Alle volwassen inwoners van Noardeast-Fryslân ontvangen deze week een vragenlijst. De gemeenteraad wil via een peiling achterhalen hoe zij denken over een opvang van maximaal 250 asielzoekers in Dokkum.

Het COA vroeg Noardeast-Fryslân in juli om mee te werken aan twee opvanglocaties. Een tijdelijke in het oude gemeentehuis in Kollum, en een vaste opvanglocatie in Dokkum.

De gemeente wees het verzoek voor de locatie in Kollum af. Dat geldt niet voor de optie in Dokkum. Er werd besloten om een draagvlakonderzoek te starten, om zo te achterhalen hoe bewoners denken over een vaste locatie in Dokkum. Dit onderzoek start 23 november.

'Alle antwoorden helpen'

"Of je nu positief, neutraal of negatief tegenover een azc staat, vul de vragenlijst in", zegt burgemeester Johannes Kramer. "Want zo krijgt de gemeenteraad een goed beeld van wat er leeft. Alle antwoorden helpen de gemeenteraad bij het maken van haar besluit."

De inwoners krijgen vier weken de tijd om hun mening te laten horen. Op 11 januari 2024 presenteert onderzoeksbureau Enneüs de resultaten aan de gemeenteraad. Vervolgens bepaalt de raad of er draagvlak onder de bewoners is.

Onderzoek geschikte plek

Mocht dat het geval zijn, dan start het onderzoek naar een geschikte plek in Dokkum. Per mogelijke locatie komt er een buurtbijeenkomst.