Van Amersfoort blij dat hij van de nul af is: "Het vrat aan me"

Sportcast met Pelle van Amersfoort © Omrop Fryslân

Het is nog net geen nationale discussie: wie moet er in de spits bij Heerenveen? Is dat Daniel Karlsbakk? Ion Nicolaescu misschien? Of moet Pelle van Amersfoort er in? Die laatste is te gast in de Sportcast. Tijdens de laatste competitiewedstrijd scoorde hij zijn eerste goal van dit seizoen. "Het vrat aan me."

Heerenveen begon dit seizoen met Nicolaescu in de basis. Na de 3-0 nederlaag tegen Excelsior paste trainer Kees van Wonderen dat echter aan. Van Amersfoort werd de nieuwe eerste spits.

Van Amersfoort: "Wat wij meer nodig hadden, was een type spits zoals ik. We stonden verdedigend niet altijd goed. Ik weet dan beter wat er gevraagd wordt."

Sportverslaggever Roelof de Vries vindt het logisch dat Van Amersfoort nu speelt, maar hij vindt Nicolaescu wel de betere spits.
"Ik denk dat Nicolaescu uiteindelijk de beste spits is. Maar we hebben nog niet veel van hem gezien. Karlsbakk is misschien de meest talentvolle spits, maar daar hebben we ook nog niet genoeg van gezien. Maar ik snap wel waarom Van Amersfoort nu speelt."

Van Amersfoort begrijpt de discussie over de spitspositie, maar denkt ook dat de drie spitsen moeilijk te vergelijken zijn. "Het is misschien een beetje appels met peren."

De ene spits, zoals Nicolaescu, is misschien meer een doelpuntenmaker, meer dan Van Amersfoort. Al countert hij dat direct met wat cijfers over zijn tijd bij MKS Cracovia.

"In Polen heb ik dertig goals gemaakt in drie seizoenen. In dat opzicht denk ik wel dat ik een killer ben. Op de trainingen schiet ik ze er ook lekker in. Maar ik ben blij dat ik nu van die nul goals in de eredivisie af ben, want het ging aan mij vreten."

Bergsma was een angstige muis
Sportverslaggever Geert van Tuinen

Cambuur speelde zondag met 1-1 gelijk tegen Roda JC. Daarvoor werd vier keer gewonnen. Verslaggever Geert van Tuinen is erg te spreken over trainer Henk de Jong. Vooral over hoe de spelers nu op het veld staan.

"Ik vind dat hij de spelers beter maakt. Bergsma was een angstige muis. Hij was zichzelf kwijt, had geen enkel vertrouwen onder de vorige trainer en Henk komt en nu loopt hij met zijn borst vooruit."

Tussen plek 5 en 8

Zo positief als hij is over de ontwikkeling van het team, zo terughoudend is Van Tuinen over de positie op de ranglijst na 38 wedstrijden. "We moeten ook niet overdrijven verder. Ze eindigen tussen de plaatsen 5 en 8. That's it. En ze krijgen ook nog wel eens billenkoek."

Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend elke maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Af en toe behandelen ze ook andere onderwerpen.

De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.