Minister geeft 2,7 miljoen euro om Friese gemeenten bij woningbouw te helpen

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting stelt het geld beschikbaar © ANP

De gemeenten Leeuwarden, Smallingerland, Súdwest-Fryslân en Vlieland krijgen samen ruim 2,7 miljoen euro bouwsubsidie van het Rijk. Het gaat om de Startbouwimpuls, dat projecten een 'laatste zetje' moet geven.

Leeuwarden krijgt het grootste deel van het geld, ruim twee miljoen euro. Daarvoor moeten 222 huizen terugkomen, zo is de bedoeling. In Súdwest-Fryslân, Smallingerland en op Vlieland gaat het om 28, 20 en 15 huizen. Alle projecten beginnen in 2024.

Projecten op het randje

De regeling is voor projecten die al in een ver stadium zitten, maar die door veranderende economische omstandigheden nu stilliggen. Vooral de inflatie en de toegenomen bouwkosten en rente zorgen ervoor dat sommige bouwprojecten niet verder komen.

Het Rijk wil met het geld projecten steunen waar vertraging of uitval bij dreigt. Per woning wordt gemiddeld een bijdrage van 10.000 euro beschikbaar gemaakt.

Nieuwbouw in de wijk Techum bij Leeuwarden © ANP

In totaal is het Rijk 300 miljoen euro vrijgemaakt voor de Startbouwimpuls. Voor de toekenning moeten gemeenten wel aan diverse voorwaarden voldoen. Zo moet een groot deel van de huizen betaalbaar zijn en moeten bijvoorbeeld bestemmingsplannen al zeker zijn.

Verder moeten de projecten al dermate ver voorbereid zijn dat er uiterlijk in 2025 kan worden begonnen met de bouw. In totaal 145 gemeenten krijgen een bijdrage uit de regeling. Het Rijk hoopt daarmee de bouw van ruim 31.000 huizen in 362 projecten in Nederland te versnellen.