Dit is de reden dat Piet geen pet had bij de intocht in Dokkum

© RTV NOF, Bote Sape Schoorstra

In een garage in Kollumerzwaag hangen tientallen Pietenpakken nu al twee dagen te drogen. Ze werden kletsnat bij de intocht van Sinterklaas.

De kleren kunnen er wel tegen, zegt Pieter van der Wijk. Hij is van de Sint Nicolaas Centrale Fryslân, die onder andere de intocht in Dokkum verzorgt.

Toch had het weer invloed op de intocht. De Pieten zagen er dit jaar anders uit dan anders. "De baretten kunnen niet tegen de regen. Er zit een gaatje in, voor de veer, en als daar water bij komt, komen de kleuren van de veren in de witte kragen. Het zijn struisvogelveren, en we hebben ze gekleurd met waterverf."

Dat is dus de reden dat de Pieten in Dokkum dit jaar geen pet op hadden. En er was steeds iemand die met een paraplu achter Sinterklaas aan liep.

Regen bij de intocht in Dokkum © RTV NOF, Bote Sape Schoorstra

"Sinterklaas zelf kan heel wat hebben", zegt Van der Wijk. "Maar zijn baard is kwetsbaar. En het is duur spul. Alleen de baard kost 800 euro. En als die eenmaal flink nat is, moet hij helemaal opnieuw in de krul."

Niet alleen om het geld is het mooi als de baard droog kan blijven, zegt Van der Wijk. Voor de kinderen aan de route is het ook beter. "Met een natte baard lijkt Sinterklaas net op Gandalf, uit de Lord of the Rings."

Daarom ging Sinterklaas dit jaar niet op zijn paard door Dokkum, maar in een koets, met een dakje erop.

Komend weekend heeft Sinterklaas weer meerdere optredens. Zijn kleren, en die van de Pieten, zijn voor die tijd wel weer droog, zegt Van der Wijk. We sturen geen natte Sinterklaas op pad."

Met grote ventilatoren worden de pakken gedroogd:

De mensen die voor de Sint Nicolaas Centrale in Fryslân op weg zijn, krijgen altijd instructies mee om hun kleding goed te houden, zegt Van der Wijk. En een paraplu.

"Een goed Sinterklaaspak kan een leven lang meegaan, maar je moet er wel goed op passen. Zo moet Piet Sint even helpen als hij uit de auto stapt: de drempel kan rog zijn."

© RTV NOF, Bote Sape Schoorstra

Sinterklaas wordt steeds populairder, zegt Van der Wijk. Hij organiseert dit jaar evenveel huisbezoeken als vorig jaar, maar het aantal bezoeken aan bedrijven neemt toe.

"Komend weekend hebben we negen Sinterklazen en 34 Pieten op pad, en het Sinterklaasjournaal is in 20 jaar niet zo goed bekeken."

"Mensen zeggen wel dat de kerst populairder wordt, maar Sinterklaas is het grootste sprookje ter wereld, en het groeit nog steeds."