Rotterdamse konijnen redden de Vlielander populatie

Een Rotterdams konijn © Remco de Vries, Omrop Fryslân

Op Vlieland zijn voor de tweede keer dit jaar konijnen uitgezet. Begin januari waren er al 26 konijnen uitgezet en het afgelopen weekend nog eens 19 dieren. Dat is hard nodig, want de eigen populatie op het eiland bestond nog maar uit zo'n vijftig konijnen.

In totaal zullen drie keer konijnen worden uitgezet op het eiland om de populatie weer op sterkte te krijgen. Een van de belangrijkste taak van de konijnen is ervoor zorgen dat het Waddeneiland niet verruigt.

De konijnen zijn gevangen op de Maasvlakte bij Rotterdam. Zij werden afgelopen zaterdag naar Vlieland gebracht. Daar zijn ze in onstuimig weer dezelfde middag nog uitgezet in de duinen. Zij werden in speciaal daarvoor gemaakte holen geplaatst, met wat stro en een wortel.

Bijzonder Sinterklaascadeau voor Vlieland; negentien konijnen

De konijntjes die in januari al zijn uitgezet, doen het goed. "Dat duurde een paar maanden en toen konden we ook kleine konijnenoortjes zien 's avonds met de nachtkijker. Dus ze doen waar ze goed in zijn en daarom gaan we nu door met dit project", zegt boswachter Anke Bruin-Kommerij van Staatsbosbeheer. Over een jaar zullen voor de derde keer konijnen worden uitgezet.

Als je door de duinen wandelt, vind je ook verse holen, die getuigen van konijnengraverij. Voor de Rotterdamse gasten zijn holen gemaakt, die worden gemarkeerd door een stokje met een klein vlaggetje. Bij één hol liggen, nog voordat de nieuwe konijnen er zijn, al drie keuteltjes. Dit hol is al door de lokale konijnen geïnspecteerd.

Drie konijnenholen op Vlieland © Anke Bruin-Kommerij, Staatsbosbeheer

Konijnen zijn heel belangrijk voor het openhouden van het duinlandschap en voor de biodiversiteit op de Waddeneilanden. Vroeger was het heel gewoon dat men eilander vee in de duinen liet grazen.

Op Vlieland waren dat vooral geiten. Die geiten deden het ruigere werk en de konijnen pakten het verder wel op. Tegenwoordig zet Staatsbosbeheer naast geiten en Schotse Hooglanders ook Soay-schapen in. Ook de eilander pony's doen mee.

De konijnen zijn heel goed in het maken van open, zandrijke plaatsen. In dat zand zit meestal nog wel kalk en door de wind kan die kalkrijke grond ook nog verderop waaien. Dat is weer goed voor planten, bloemen en insecten die in de duinen thuishoren.

Bergeenden en tapuiten broeden ook graag in lege konijnenholen. Vooral de tapuit kan als soort op de rode lijst alle hulp wel gebruiken.

Een busje met twee mensen en negentien kistjes met evenveel konijnen reed afgelopen weekend van het dorp in een colonne van groene auto's van Staatsbosbeheer onder de laatste duinenrij voor het strand door naar het gebied waar de dieren een nieuwe plek krijgen.

Een vers konijnenhol dat nog in gebruik is © Anke Bruin-Kommerij, Staatsbosbeheer

Er zijn minder konijnen gevangen dan de eerste keer, maar met de kwaliteit van de konijnen is niets mis, zegt ecoloog Jasja Dekker, als hij de bus uitstapt. "Het zijn goed, vette konijnen. Ze zijn lekker zwaar." De konijnen zijn ook gevaccineerd tegen de ziekten die de populatie vroeger zo in de weg zaten.

Nieuwe techniek

Efficiënt en in een rap tempo worden de konijnen op hun plek gebracht. Dekker is blij met hoe het tot nu toe gaat. "Het is fantastisch. Het is natuurlijk een nieuwe techniek voor Nederland; een nieuwe methode om deze dieren te helpen. En het is heel mooi dat we dat hier kunnen doen."

Nadat de mensen zijn verdwenen uit de duinen en de donkerte het overneemt, steekt het eerste Rotterdamse konijn de kop naar buiten. Het ziet geen industrie en geen fabrieksschoorstenen, maar hoort de golven van de Noordzee op het strand slaan.