liveblog | 20 november

112-nieuws 20 november: Politie doet inval in Cambuurcafé | Wateroverlast in Damwâld

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Fryslân. Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in onze provincie.

Laatst bijgewerkt: 20 november, 16:32 uur
16:32

Politie arresteert man in Cambuurcafé

De politie heeft heeft zondag met de ME en een arrestatieteam een inval gedaan in het Cambuurcafé. Ze arresteerden een man die vanwege een gebiedsverbod niet in het café mocht zijn. Het café was op het moment van de inval vol met gasten.

Inmiddels is de man weer vrijgelaten.

15:41

Inbreker: Voordeur woning Heerenveen stond 'wagenwijd' open

De Herenwal © Omrop Fryslân

Een man (50) uit Heerenveen zegt dat hij de verleiding niet kon weerstaan, toen hij zag dat de voordeur van een woning aan de Herenwal 'wagenwijd' op en stond. Hij ging naar binnen en stal twee rugzakken.

Eén van de bureg zag de man in het huis en belde de politie.

De bewoner zegt dat hij het huis afgesloten had, maar er zijn geen braaksporen aangefroffen. De inbreker heeft een celstraf gekregen van een maand, en drie maanden voorwaardelijk. Hij had al een strafblad.

14:58

Fietsendief raakt 'van het padje' en moet de cel in

Agenten © ANP

Een 57-jarige inwoner van Leeuwarden is door de politierechter veroordeeld tot zes weken cel voor het stelen van drie fatbikes, een elektrische fiets en een aantal acculaders uit een winkel aan de Franklinstraat in Leeuwarden.

Tijdens de zitting gaf de man toe van plan te zijn de fietsen te verkopen. De man had al een strafblad van 42 pagina's. Nadat hij een eigen woonplek kreeg, leek het erop dat de man zijn leven had gebeterd. Een incident waarbij hij in zijn eigen woning werd neergestoken, veranderde de zaak. De Leeuwarder was naar eigen zeggen 'van het padje' geraakt.

Naast de zes weken cel kreeg de man ook nog vier weken voorwaardelijk opgelegd.

12:43

Kelder vol water in Damwâld

Kelder vol water yn Damwâld

In Damwâld heeft de brandweer een kelder leeggepompt die vol met water stond doordat het de afgelopen dagen veel geregend heeft. De brandweer heeft ook een vijver in de buurt voor een deel leeggepompt. Het water in de kelder kwam waarschijnlijk uit die vijver.

Het waterschap meldt dat er niet overal in de provincie evenveel regenwater gevallen is. De verschillen zijn groot: in het noorden en het noordoosten van Fryslân viel het meeste water, tussen de 31 en 41 millimeter in twee dagen. In het zuidwesten was dat gemiddeld 12 tot 13 millimeter.

De gemalen in Stavoren en Marrum blijven volgens het waterschap de komende vier dagen op volle kracht draaien om het water uit de provincie af te voeren.

08:03

A7 tussen Joure-Sneek 's nachts deels gesloten

De Prinses Margriettunnel © ANP

Vanaf maandag tot en met vrijdag is er 's nachts één rijrichting van de A7 tussen Joure en Sneek dicht. Rijkswaterstaat werkt dan in de Prinses Margriettunnel. Tussen maandag 19.00 uur is dinsdag 05.00 uur is de weg van Joure naar Sneek afgesloten. Het verkeer in die richting moet dus omrijden.

"Dat doen we omdat de ballast, de betonblokken, wordt omgewisseld voor stalen rijplaten. Zo kunnen we makkelijker verplaatsen als we aan het werk zijn. Voor betonblokken heb je zwaar materieel nodig, rijplaten van staal zijn net wat makkelijker", legt Anne van der Meer van Rijkswaterstaat uit.

Eén rijrichting per nacht

"Het werk herhaalt zich de rest van de week. Vier nachten zijn we aan het werk. De eerste twee nachten gaat het om de rijstrook van Joure naar Sneek, de andere twee nachten pakken we de andere kant. Het omrijden geldt dus alleen voor de nachtelijke uren. Dan is het natuurlijk niet heel druk op deze weg, maar als je er net langs moet, moet je er wel even rekening mee houden in de reistijd."

Er blijft dus wel één rijrichting open, om de druk op de omliggende wegen te beperken.

Het werk in de tunnel is een tijdrovende klus, maar het streven is nog steeds om het werk eind 2024 op te leveren. "Op deze schaal is zoiets nog nooit eerder gedaan in Nederland", zegt Van der Meer. "We moeten alle ankers onder de tunnel vervangen, en wij hebben de herstelmethode wat moeten aanpassen, na wat tegenslagen. We proberen zoveel mogelijk tempo te houden."

06:15

Schuur in lichterlaaie in Jubbega

De schuur is in de as gelegd © BTBfotografie

De brandweer is zondag uitgerukt voor een brand aan de Belgische Wijk in Jubbega. Het ging om een schuur waarin materieel en trekkers stonden opgeslagen. Het gebouw stond volledig in brand en de vlammen sloegen hoog boven de woning uit. De brandweerkorpsen van Jubbega en Gorredijk reden uit voor de melding.

De brandweer probeerde overslag naar een ander bijgebouw en een woonhuis tegen te gaan. Net voor middernacht was de brand onder controle, al moest er nog wel uren worden nageblust. De brandweer heeft overslag kunnen voorkomen.