Jonge Friese activiste krijgt Domela-penning voor haar strijd om gelijke rechten migranten

© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

De Domela Nieuwenhuis-penning gaat dit jaar naar Roos Ykema, oprichter van MiGreat. Dat is een organisatie die strijdt voor migratie als mensenrecht en noodhulp geeft aan de Europese grens.

Ykema komt oorspronkelijk uit Raard, maar woont tegenwoordig in Amsterdam. Zij nam de jaarlijkse onderscheiding zondag in ontvangst in Heerenveen bij de Domela Nieuwenhuis-dag.

"Deze dag laat heel mooi zien hoelang de geschiedenis is in Fryslân en in Nederland van het verzet tegen verschillende vormen van onderdrukking", volgens Roos Ykema. "Het is een hele grote eer om hier onderdeel van te zijn, van wat groters."

Vluchtelingen in Ter Apel © ANP

MiGreat zet zich in voor gelijke rechten voor migranten en het recht van mensen om zich vrijuit over de wereld te kunnen bewegen. "Europa heeft een van de dodelijkste grenzen van Europa", volgens Ykema.

Situatie aan de grenzen

"Ik heb jaren aan de grenzen gewerkt en dacht dat ik wel wat gewend was. Maar in Ter Apel heb ik dingen gezien die mij niet eerder zijn gebeurd. Ik stond in de regen met baby's en peuters en de handhavers zeiden dat wij er geen zeil boven mochten houden, want dat stond in de noodverordening", vertelt Ykema, die hier nog altijd zichtbaar door is geraakt.

"Ik heb een brief gekregen van de gemeente dat wanneer ik daar tenten uitdeel, ik een celstraf van drie maanden riskeer."

Een fragment uit het juryrapport: "MiGreat laat het niet bij woorden of symbolische acties die bewustwording moeten bevorderen. De Ferdinand Domela Nieuwenhuis Penning 2023 is vooral ook een eerbetoon aan de praktische hulp die MiGreat in Ter Apel heeft geboden toen de overheid het er daar doelbewust en demonstratief liet zitten".

Daarnaast is MiGreat ook druk bezig om hun verhaal in de politiek voor het voetlicht te brengen.

Verkiezingsprogramma

"We hebben een verkiezingsprogramma geschreven over dit onderwerp en dat hebben we gestuurd aan partijleden die dat kunnen inbrengen in hun partij. Er zijn zes partijen die delen van onze plannen hebben overgenomen en dat zal hopelijk ook te horen zijn in de Tweede Kamer de komende jaren."