KAART: Stemmen op een Fries? Dit zijn de 49 Friese kandidaten

Stimme © Omrop Fryslân, Lennard Geerts

Het aantal Friezen op de kandidatenlijsten van de Tweede Kamer vertegenwoordigt het aantal inwoners van Fryslân. In totaal zijn er 49 kandidaten met hun woonplaats in onze provincie.

Als we de huidige peilingen van Ipsos, Maurice de Hond en I&O Research erop naslaan, komen er in de Tweede Kamer tussen de vijf en zeven kandidaten die in Fryslân wonen.

Dat aantal zetels staat aardig in verhouding tot het aantal inwoners dat Fryslân heeft. Na de verkiezingen van 2021 kwamen er vijf Friezen in de Tweede Kamer, dus er lijkt een verbetering aan te komen.

Toch staan er veel meer Friezen op de lijst. Voor hen is het niet onmogelijk om in de Kamer te komen. Als een kandidaat genoeg stemmen krijgt voor een voorkeurszetel, komt de kandidaat gewoon in de Tweede Kamer.

In onderstaande lijst is meer informatie te vinden over de 49 kandidaten die in Fryslân wonen.

De partijen DENK, BIJ1, 50Plus en Volt hebben geen Friese kandidaten op de lijst. Wel is er een aantal 'Friezen om utens', zoals Janette Bosma, de nummer 17 van Partij voor de Dieren.

Hoogste, laagste en laatste Fries

De hoogste Fries op een lijst is ook een Fries die buiten Fryslân woont: Nuria Zantman van jongerenpartij LEF staat op nummer 2. De laagste Fries is Yldau de Boer uit Terwispel, zij staat op nummer 77 bij de VVD.

De eer van hekkensluiter gaat naar Sijbren Sijtsma van de Politieke Partij voor Basisinkomen. Met zijn elfde plek bij de partij, is Sijtsma de allerlaatste man op het stemformulier.