Gabi "kleine baasie" Caschili heeft zich snel aangepast bij Cambuur

Gabi Caschili na zijn goal tegen Top Oss © Orange Pictures

Hij miste de eerste wedstrijd tegen Emmen en de week daarna viel hij in. Daarna speelde hij elke week in de basis. Zodoende is Gabi Caschili een vaste waarde geworden in de verdediging van Cambuur en is hij eigenlijk niet meer weg te denken van de rechtsback-positie. "Ik had wel snel het gevoel dat ik mee kon komen."

Deze zomer stapte de 20-jarige Caschili, zoon van een Servische moeder en een Italiaanse vader, over van PEC Zwolle naar Cambuur. Die keuze maakte hij niet zomaar. "Het was geen gemakkelijke stap. Maar ik ben 20 jaar en ik moet gaan spelen. Hier in Leeuwarden was het perspectief beter. Hier kon ik voor mijn kans gaan en die heb ik gegrepen."

Bij PEC Zwolle speelde hij veertien competitiewedstrijden en scoorde hij een keer. Maar hij was basisspeler en PEC Zwolle promoveerde naar de eredivisie. De overgang van Zwolle naar Leeuwarden was wel even wennen. "Het was meer dat ik niemand kende. En hoe de club speelde."

Gabi Caschili over zijn overgang van PEC Zwolle naar Cambuur

Cambuur-trainer Henk de Jong is goed te spreken over zijn rechtsback. "Gabi? Dat is echt een kuitenbijter. Je had vroeger Maarten de Jong. Ook zo'n klein mannetje. Hij kan echt goed voetballen."

Maarten de Jong 'look-a-like'

Caschili heeft echter nog nooit van oud-Heerenveenspeler Maarten de Jong gehoord. "Nee, die ken ik niet." Maar als hij hoort wat de omschrijving is van Maarten de Jong en hoe zijn trainer het bedoelt, dan begrijpt hij het wel. "Hij noemt me ook altijd klein baassie. Ik denk omdat hij me een pittig ventje vindt en ik altijd honderd procent geef."

Henk de Jong over Gabi Caschili: "Hij is een soort Maarten de Jong"

Caschili is geen echte rechtsback, zo zegt hij zelf. In de jeugd speelde hij zelfs op de tien, maar vooral op zes. "Ik ben oorspronkelijk geen rechtsback. Ik ben eigenlijk een nummer 6. Maar ik begrijp wel waarom ik hier speel."

"Maar als ik zelf moet kiezen? Dat vind ik wel een moeilijke vraag, het is een beetje fifty-fifty. Ik vind 6 ook een hele leuke positie, maar ik doe het nu goed op rechts. Dus houden zo."

Inzetbaar

De Jong ziet ook dat hij op meerdere plekken inzetbaar is. "Hij kan ook zeker op het middenveld spelen. Maar we gebruiken hem op rechtsback, omdat hij daar ook goed kan spelen. En hij is snel."

De Jong is heel positief, maar ook kritisch. "Ik moet hem wel achter zijn broek aan zitten, maar dat vindt hij ook mooi. Deze jongen kan nog heel ver komen."

De wedstrijd tussen SC Cambuur en Roda JC begint zondagmiddag om 14.30 uur. Het is live te volgen in het radioprogramma Snein yn Fryslân. Sportverslaggever Roelof de Vries verzorgt het commentaar. Maandag is in het Cambuur Sjoernaal een uitgebreide samenvatting van het duel terug te zien.

Cambuur speelt de laatste weken een stuk beter onder trainer Henk de Jong. Vooral verdedigend staat het beter en dat ziet Caschili ook.

"Ik heb zeker het gevoel dat het lekkerder gaat. We krijgen niet heel veel kansen tegen. Waar we eerst moeite mee hadden, was ballen blokken en echt de wil hebben om de bal te winnen. Ik heb nu het gevoel dat dat echt zo is."