Kinderen bouwen hutten op vervuilde grond in Wommels

© Omrop Fryslân

De grond van de voormalige gemeentewerf in Wommels is vervuild met asbest en lood. Op het terrein spelen regelmatig kinderen. Tussen de bomen zijn allerlei hutten te vinden, gemaakt van de overblijfselen van de milieustraat. De gemeente neemt daarom maatregelen om het gebied beter af te sluiten.

De hutten zijn een bekend gezicht voor inwoners van Wommels. Gemaakt van bijvoorbeeld oud hout, ijzer, meubels en zelfs onderdelen van een oud zwembad. Kinderen uit de buurt sluipen stiekem het terrein op.

"We hebben een brug gebouwd van oud hout dat daar lag. Daarnaast lagen allemaal oude fietsen en pallets. Dat hebben we allemaal gebruikt om al die hutten te bouwen", zegt een van de jongetjes van de plaatselijke basisschool.

Kinderen bouwen hutten op vervuilde grond in Wommels

De gemeente Súdwest-Fryslân was zich daar lang niet van bewust, zegt wethouder Henk de Boer: "We komen er niet vaak, omdat het niet meer wordt gebruikt. We hebben er niet direct toezicht op."

Risico's

Zo'n hut bouwen, is leuk, maar is niet zonder risico. Tussen de bomen en het gras ligt glas. En met al dat vuil gaat het ook wel eens mis. Hetzelfde jongetje vertelt dat hij weleens een paal op zijn hoofd heeft gekregen: "Toen had ik een gat in mijn hoofd."

Daar komt nu een gezondheidsrisico bovenop. Aan het begin van de maand kwam de gemeente erachter dat de grond vol zit met asbest en lood. Volgens GGD Fryslân word je pas ziek als je veel vervuilde grond inademt of binnenkrijgt via je mond. Toch neemt de gemeente geen risico.

De veiligheid van de kinderen staat voorop
Henk de Boer, wethouder Súdwest-Fryslân

"De veiligheid van de kinderen staat voorop", zegt de Boer. Daarom mogen er geen mensen meer komen en worden de hutten en de brug van de kinderen vernield: "Dat is heel jammer voor hen, maar we sluiten het gebied wel af zodat ze er niet meer kunnen komen."

Ook wil hij ouders en kinderen waarschuwen, zodat ze zich bewust zijn van de gevaren en niet zomaar weer binnen sluipen.

Het terrein op slot © Omrop Fryslân

Wat er verder met het terrein gebeurt, weet De Boer nog niet. De boel gaat eerst op slot, maar daarna ligt er nog geen plan: "Het is op dit moment een braakliggend terrein, waar al veel afval is weggehaald. Maar wat hier in de toekomst gaat gebeuren, daar moeten we nog over nadenken."