De zes dossiers van Ferry de Haan: "Steek mijn kop niet in het zand"

Ferry de Haan, algemeen directeur © Orange Pictures, Omrop Fryslân

Ferry de Haan is bijna een half jaar geleden begonnen als algemeen directeur van sc Heerenveen. Een eenvoudige klus is dat niet, zo bleek in het verleden al. Voorgangers sneuvelden na verloop van tijd, maar slaagt de Haan er wel in om langlopende dossiers op te lossen?

Wie directeur van sc Heerenveen wordt, waagt zich bijna in een mijnenveld. Maar liefst zeven kapiteins kwamen voorbij sinds het afscheid van clubicoon en beleidsbepaler Riemer van der Velde.

Koos Formsma, Yme Kuiper, Jelko van der Wiel, Robert Veenstra, Gaston Sporre, Luuc Eisenga en Cees Roozemond. Maar geen van hen slaagde erin de club echt in rustig vaarwater te brengen.

Als zevende in de rij staat nu Ferry de Haan aan het roer. Bij het bescheiden Excelsior maakte hij indruk met zijn nuchtere aanpak, maar de vraag is of hij dat ook bij het grotere Heerenveen kan. Samen met hem kijken we naar zijn zes belangrijkste dossiers.

1. Financiën

Heerenveen publiceert binnenkort het jaarverslag. Al jaren is er sprake van een operationeel tekort. Oftewel, er gaat meer geld uit dan dat er binnenkomt.

De Haan geeft alvast inzicht in de cijfers. Het operationeel tekort is in het huidige boekjaar van 5,6 naar 4,7 miljoen euro gegaan. Dat komt onder andere doordat de omzet is gestegen: die gaat van 15,2 naar 17,7 miljoen. De inkomsten uit sponsorgeld (800.000 euro) en televisiegeld zijn nu hoger dan een jaar geleden.

Volgens De Haan is de omzetgroei goed nieuws, maar zal het de komende jaren nog beter moeten. "Er komt een nieuwe tv-deal, we zijn met Sportstad bezig over de huur van het stadion en we gaan de omzet verder verhogen."

Links het Abe Lenstra Stadion, rechts Sportstad Heerenveen © ANP

Heerenveen streeft naar een omzet van 20 miljoen in 2025. De Haan ergert zich aan het feit dat het vaak over het operationele tekort gaat.

"Tien jaar geleden ging het daar ook al over. Dus volgens mij moeten we dieper graven en ons afvragen: Hoe kan dat dan? Waarom is het niet gelukt? Zijn we te ambitieus? Leven we op een te grote voet? Volgens mij ligt er een dieper probleem."

Het neemt niet weg dat De Haan vindt dat het operationeel tekort kleiner moet worden. "Tussen de 1 en 2 miljoen euro. Al moet je ook naar je concurrentiepositie kijken. Moeten we terug naar nul, of nemen we eens wat risico waardoor we een goede spits op het veld hebben staan? Het moet alleen wel verantwoord zijn."

2. Sportstad Heerenveen

sc Heerenveen betaalt ieder jaar huur aan Sportstad Heerenveen voor het stadion. Met de kosten van het onderhoud erbij liggen de totaalkosten volgens de Haan op 4,6 miljoen euro.

"We zijn al een tijd bezig met een lastenverlichting. Daar is nu beweging. Ik heb wel geleerd niet te zeggen hoeveel minder dat gaat worden."

Zijn voorgangers hebben hetzelfde geprobeerd, maar dit is nooit echt gelukt. "Dat klopt, maar er ligt nu een concreet voorstel."

Het contract met Sportstad Heerenveen loopt tot en met 2032. "In de fase waar we nu zitten, kijken we dan ook naar de duur van het contract. Het gaat om een duurzame relatie."

3. Commerciële afdeling/Martin Koopman

Nog voordat de woorden commercie en Martin Koopman uit zijn gesproken, begint De Haan er zelf al over. "Als je het hebt over het op de man spelen, dan doel ik vooral op mijn collega. Daar ga je het vast nog over hebben."

Martin Koopman is commercieel manager bij Heerenveen. Omrop Fryslân heeft verschillende sponsoren gesproken die een kritisch geluid laten horen over Koopman. De kritiek varieert van "een onpersoonlijke behandeling" naar "een aparte man." Daarnaast voelen sommige sponsoren zich niet serieus genomen.

De Haan: "Ik kan daar heel open over zijn: ik heb dit vanaf het eerste moment dat ik op deze stoel zit met hem besproken. Wij moeten ervoor zorgen dat als wij A zeggen, we ook A doen. En dat iemand hem een aardige man vindt of niet, dat heeft misschien ook met uitstraling te maken."

Martin Koopman, commercieel manager sc Heerenveen © sc Hearrenfean

De Haan staat achter zijn commercieel manager. "Ik zie hem als een lobbes. In de basis is het gewoon een goede man. Als je iemand een rare man vindt, betekent dat niet dat hij zijn werk niet goed doet."

Bij een sponsorbijeenkomst in september plaatste Koopman een opmerking over de voetbalvrouwen. Net als de mannen weleens gedaan hebben, werkten de vrouwen tijdens deze avond in de bediening. Koopman maakte daar de opmerking bij dat dat in hun DNA zat. In het NRC schreef Marijn de Vries er een kritische column over.

De Haan: "De opmerking heb ik gehoord. Ik stond ernaast. Ik keek mijn buurman aan en we dachten meteen: dit is niet handig. Binnen een minuut heb ik hem daar ook op aangesproken. Maar dan neemt het een vlucht waarvan ik denk: hoe kan dat nou?"

Heero van Heerenveen © Orange Pictures

"We weten dat alles beter kan en moet. Over de volledige breedte van de club. Ook hier valt mogelijk van alles op hem aan te merken. Maar de omzet is wel gestegen. En dan vraag ik me af: waarom wordt er zo op de man gespeeld? Ik begrijp dat niet. Je mag iemand een lul vinden, maar ik proef wel zaken waarbij ik me afvraag: waar gaat dit naartoe? Als ik dan vraag om eens met concrete dingen te komen, dan blijft het altijd stil."

4. Scouting

Kenneth Zandvliet is sinds zo'n negen maanden de hoofdscout van Heerenveen. Ook over hem zijn kritische geluiden hoorbaar. Zo zou hij vooral alleen opereren, zijn eigen weg gaan en lastig te bereiken zijn.

"Dat is nieuw voor mij. Wat ik erover kan zeggen, is dat hij rete-ambitieus is. En wat ik weet, is dit: vraag ik hem nu om een nieuwe linksback, dan heeft hij gelijk drie namen paraat."

Kenneth Zandvliet © sc Heerenveen

De Haan vindt dat de scouting moet worden verbeterd. "Heerenveen staat bekend om zijn netwerk in Scandinavië. Toen ik hier kwam, stelde ik de vraag wat we in Scandinavië hebben zitten. Het antwoord was nul. Daar is nieuw leven in geblazen. Degene die we daar hadden, heeft inmiddels een andere functie gekregen. Maar wat Kenneth wil, is daar een netwerk opstellen van tipgevers en zogenaamde local-scouts. Ik denk wel dat we meer moeten investeren in scouting."

5. Sportpark Skoatterwâld

Heerenveen wil het trainingscomplex opknappen. De gemeente heeft de grond beschikbaar gesteld en de club zoekt nu investeerders. Er is zo'n 10 miljoen voor nodig. Maar veel schot zit er nog niet in de zaak, geeft De Haan toe: "Hoeveel er binnen is? Niks."

© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Maar volgens De Haan lopen er wel gesprekken. Tot 1 januari 2025 krijgt Heerenveen van de gemeente de tijd om met een plan te komen. "Of het één partij wordt of meerdere of dat je wellicht geld moet gaan lenen, dat ligt nog open. We weten wel dat er partijen zijn die interesse hebben."

"We willen wel weer de functie in de provincie omarmen. Dat vinden heel veel mensen belangrijk. Ook nu de vrouwen erbij zijn gekomen met de Vrouwen Academie. Wellicht dat we daar zelf ook nog wat in kunnen investeren, maar dat hangt ervan af hoe de toekomst eruit gaat zien."

6. Opleiding

Marcel van Buuren stapte twee weken geleden op als hoofd jeugdopleiding. De Haan: "Hij miste het vertrouwen om door te gaan. Dat is jammer."

Heel succesvol is de opleiding de afgelopen jaren niet. Veel jeugdteams spelen niet meer op het hoogste niveau of degraderen zelfs. De laatste spelers die echt doorbraken waren Kik Pierie en Michel Vlap. "Dat moeten er gewoon meer worden."

© Omrop Fryslân

En dus is ook de opleiding een dossier. De Haan wil aan de slag met een visie.

"Nu moeten we met een plan komen vanuit de buik van de club. Waar we allemaal achter staan. Maar ook in deze functie hebben er heel veel mensen gezeten. Dat draagt niet bij aan de continuïteit. Daarom leggen we het nu in de boezem van de club. Zodat de basis wat breder en sterker wordt. En daar moet iemand zich aan conformeren."