Cambuur met Wiebe Kooistra en Thomas Poll in de basis tegen Roda JC

Wiebe Kooistra tijdens de wedstrijd tegen Jong Ajax © Orange Pictures

Henk de Jong moet zijn ploeg tegen Roda JC op twee posities wijzigen, omdat Sekou Sylla en Roberts Uldrikis interlandwedstrijden spelen. De Cambuurtrainer zet daarom Wiebe Kooistra en Thomas Poll in de basis. Marco Tol is nog een vraagteken.

Tol was vorige week niet fit en stond daarom tegen ADO Den Haag niet in de basis. Aan het einde viel hij nog wel even in. Vrijdag trainde hij weer mee, maar Henk de Jong is er nog niet uit. "Ik beslis zaterdag of hij mee kan doen. Dan zit ik even met hem."

Als hij niet fit genoeg is om te beginnen, dan staat Floris Smand weer in de basis. De Jong was vorige week onder de indruk van de jonge verdediger. "Ik vond Smand vorige week geweldig. Verdedigend goed op die grote Veerman. En Smand is nog maar een jongen van 20 jaar."

Verdedigend steeds beter

Sinds Henk de Jong het over heeft genomen, is Cambuur opgeklommen naar de zesde plek. Met name verdedigend lijkt het beter te gaan. Onder trainer Sjors Ultee kreeg Cambuur gemiddeld 2,33 goals tegen in een wedstrijd. Met De Jong aan het roer is dat tot nu toe 1,33.

De Jong lijkt nu te kiezen voor Tol en Léon Bergsma centraal achterin, als ze fit zijn. "Die jongens krijgen we steeds meer aan het voetballen. Dan krijg je tegenstanders meer aan het lopen. Anders schiet je de ballen alleen maar naar voren."

Henk de Jong legt uit waarom de verdediging er beter voor staat

Sylla en Uldrikis zijn deze week op pad. Sylla speelt met Guinee WK-kwalificatiewedstrijden tegen Oeganda en Botswana. Uldrikis speelt nog één EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië en een oefenwedstrijd tegen Polen.

Volgend seizoen niet meer tegelijkertijd met interlands

Clubs in de eerste divisie mogen zelf aangeven of ze willen spelen in de weekenden dat er interlandwedstrijden zijn. Cambuur heeft doorgegeven dat ze dat willen, maar het betekent wel dat de Leeuwarders nu twee basisspelers kwijt zijn.

Bij dat besluit was De Jong niet betrokken, want zelf had hij het anders gedaan. "In de toekomst vind ik dat we daar anders naar moeten kijken. Dit weekend missen we Sylla en Uldrikis, maar Fedde de Jong is ook met Jong Oranje mee geweest. Dan mis je zelfs drie basisspelers."

En er is nog een reden dat De Jong liever vrij heeft in zo'n interlandweekend. "We voetballen nu het hele jaar door, maar het is ook weleens lekker als je zo'n interlandweekend vrij bent."

Henk de Jong over welke clubs voor promotie kunnen gaan

De spitspositie wordt tegen Roda JC weer ingevuld door Milan Smit. Hij was de afgelopen wedstrijden linksbuiten, maar daar komt nu Wiebe Kooistra te staan. Remco Balk staat rechtsbuiten.

"En dus niet Michael Breij naar rechts", zegt De Jong. "Ik ben heel tevreden over Breij op het middenveld. Die doet het echt fantasisch. Ook vechten, in de goede zin van het woord."

De plek van Sylla linksachter wordt ingenomen door Thomas Poll.

De wedstrijd tussen SC Cambuur en Roda JC begint zondagmiddag om 14.30 uur. Het is live te volgen in het radioprogramma Snein yn Fryslân. Sportverslaggever Roelof de Vries verzorgt het commentaar.

Maandag is in het Cambuur Sjoernaal een uitgebreide samenvatting van het duel te zien.

Cambuur staat nu zesde en heeft de stijgende lijn te pakken. Bovendien staat het nog dichtbij elkaar in de top van de eerste divisie. Tussen wie denkt De Jong tussen dat het zal gaan?

"We zullen, qua financiën tussen 4 en 6 staan. Daar moet je gewoon eerlijk in zijn. Daarboven heb je Willem II en FC Emmen. Die hebben gewoon veel geld. Maar daar horen meer ploegen te staan: FC Groningen natuurlijk, NAC Breda misschien."

"Ik ben gewoon Henk"

Maar wat is er dan mogelijk met Cambuur? "Nou, ik luister wel eens naar de Sportcast, maar ik ben geen tovenaar hoor. Ik ben gewoon Henk. Ik wil gewoon leuk voetballen en lekker trainen. En ik pas goed op de spelers. In deze competitie kunnen veel ploegen van elkaar winnen. Het zegt soms niets."