Iconische Terschellinger zeesleper De Holland stopt volgend jaar met varen

© Omroep Zilt, Lennard Geerts

De bekende Terschellinger zeesleper De Holland stopt met varen. De stichting die de exploitatie van De Holland doet, heeft aangekondigd daar binnenkort mee te stoppen.

Volgens voorzitter Paul Melles is het erg lastig om gekwalificeerd personeel te vinden, dat het werk als vrijwilliger op de zeesleper kan uitvoeren. Een vaste bemanning voor De Holland is financieel niet op te brengen.

"Na grondige analyse komt het bestuur tot de conclusie dat de continuïteit en de veiligheid van de huidige operationele exploitatie in de toekomst onvoldoende kan worden gewaarborgd", zo schrijft het bestuur in een brief aan de vrijwilligers.

Tot volgend jaar zomer

De zeesleper vaart nog tot de zomer van volgend jaar. Er wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor de boot, maar uiteindelijk wordt verkoop van het schip niet uitgesloten.

De Holland kwam sinds deze zomer al niet meer in de haven van West-Terschelling. Na twee incidenten vond de organisatie dat niet veilig genoeg.

De MS Holland werd in 1950 voor het eerst te water gelaten. Het schip voer tot 1976 bij Rederij Doeksen en later voor Rijkswaterstaat. Na 1998 werd besloten een stichting op te richten om het schip te behouden. Sinds die tijd vaart De Holland als museumschip. Het is een begrip in Harlingen en op Terschelling.

De monumentale zeesleepboot vierde enkele jaren terug nog zijn 65-jarig bestaan. Buro de Vries maakte toen een lange reportage over De Holland.