Door 'New Norm' van het IOC kan Thialf in 2030 olympisch worden

Schaatsen op Thialf, straks ook bij de Olympische Spelen? © ANP

Zwitserland en Zweden denken aan Thialf als locatie voor het langebaanschaatsen tijdens de Winterspelen van 2030. De twee kandidaat-organisatoren hebben zelf niet een geschikte baan. Hoe realistisch is her dat de Spelen daadwerkelijk naar Fryslân komen?

Er zijn vier kandidaten om de Winterspelen van 2030 te organiseren. Naast Zweden en Zwitserland zijn dat de Provence-Alpes-Côte d'Azur en Auvergne-Rhône-Alpes-regio in Frankrijk en Salt Lake City in de Verenigde Staten. Al richt die laatste zich vooral op de Spelen van 2034.

Geen geschikte baan

De drie Europese kandidaten hebben allemaal geen geschikte 400-meterijsbaan. Om dat probleem op te lossen, kijkt Frankrijk naar de optie om een tijdelijke constructie te bouwen in de omgeving van Nice. Al schrijven Franse media dat het ook niet is uitgesloten dat er voor dit onderdeel wordt uitgeweken naar omliggende landen, zoals Duitsland en Nederland. Mogelijk dus ook kansen voor Thialf bij de Fransen.

Wordt Femke Kok in 2030 olympisch kampioen in eigen provincie? © ANP

De Zwitsers zijn al iets concreter. In een haalbaarheidsonderzoek wordt geschreven dat de arena's in het Duitse Inzell en Heerenveen in aanmerking komen voor olympische wedstrijden. Ook wordt onderzocht of het schaatsen in dezelfde hal kan worden gehouden als tijdens de Olympische Spelen van 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Zweden denkt aan Heerenveen en het Noorse Hamar als mogelijke locatie voro het schaatstoernooi. Woordvoerder Lars Markusson laat echter weten dat beide plaatsen nog niet officieel zijn benaderd.

Bestaande stadions

Dat al deze landen over hun eigen grenzen kijken, kan niet los gezien worden van het feit dat het internationale olympisch comité (IOC) in 2020 de zogenoemde 'New Norm' heeft aangenomen. Een set van 118 handelingen met als doel dat het goedkoper wordt om de Spelen te organiseren, dat de opbrengst hoger wordt en dat de Spelen duurzamer worden.

In dat verband worden de organisatoren aangemoedigd om bestaande stadions of accommodaties te gebruiken. Die kunnen verspreid zijn over verschillende steden, regio's of landen. Het IOC verwoordt het zelf zo: een gastplaats moet zich niet meer aanpassen aan de Spelen, maar de Spelen moeten zich aanpassen aan de gastplaats.

Schaatsen op Thialf © ANP

Dat is gunstig voor Thialf, want in plaats van zelf een stadion bouwen, zullen de landen eerder neigen naar geschikte banen in andere landen.

De afstand tussen Heerenveen en Bern en Stockholm zijn respectievelijk een kleine 900 en ruim 1.300 kilometer. Dat is best een afstand, maar niet uitzonderlijk. Zo is het surfen bij de Zomerspelen van 2024 op Tahiti, op ruim 15.000 kilometer van gaststad Parijs.

Derde fase cruciaal

Het is dus een reële optie dat het langebaanschaatsen tijdens de Winterspelen van 2030 in Thialf plaats zal vinden. Maar zover is het nog lang niet. De kandidaten hopen straks de derde fase in te gaan bij het selectieproces. Dat is de zogenoemde 'gerichte-dialoogfase'. De kandidaten komen daar alleen voor in aanmerking als de raad van bestuur van het IOC hen daarvoor uitnodigt.

In deze fase wordt gedetailleerd gediscussieerd om de plannen van de kandidaten te verfijnen. Dat is een cruciale fase voor Thialf. Dan wordt bepaald of de Friese ijstempel ook echt opgenomen wordt in de plannen van een kandidaat-organisator.

De verwachting is dat het IOC eind november, begin december bekendmaakt welke plannen naar de derde fase doorgaan.

Bij de Spelen horen ook medailles © ANP

Na de derde fase gaat de raad van bestuur van het IOC één of meerder kandidaten voordragen. Met de overgebleven kandidaten wordt dan een verkiezing gehouden. Dat wordt bepaald op een vergadering in Parijs, aan de vooravond van de Zomerspelen van 2024.