Thialf ook bij Zweden in beeld als olympische locatie voor Winterspelen 2030

Olympisch schaatsen in Thialf ook voor Zweden een optie © ANP

Niet alleen Zwitserland kijkt naar Thialf als mogelijke locatie voor het langebaanschaatsen bij de Olympische Winterspelen van 2030. Ook Zweden heeft zijn oog laten vallen op de ijstempel in Heerenveen.

"Er lopen discussies over Hamar (Noorwegen, red.) en Heerenveen", bevestigt Lars Markusson, woordvoerder van het Zweedse Olympische Comité.

Duurzaam

Het besluit om naar Hamar en Heerenveen te kijken, heeft te maken met de Zweedse ambitie om van de Winterspelen van 2030 de meest duurzame Spelen ooit te maken. "We gaan geen arena's bouwen speciaal voor deze Spelen", zegt Markusson.

In Zweden ligt volgens hem op dit moment geen baan die voldoet aan de olympische eisen. Daardoor zijn banen in het buitenland in beeld gekomen.

Nog niet officieel benaderd

De plannen zitten nog maar in de beginfase, geeft Markusson toe. "We zijn niet verplicht om de contracten nu al klaar te hebben. Hamar en Heerenveen zijn dus nog niet officieel benaderd."

Eind november, begin december hoopt het Zweedse bid de zogenoemde 'dialoogfase' in te gaan. Dan wordt er in detail gekeken naar de voorwaarden en logistieke mogelijkheden. Dat betekent dat er dan ook meer duidelijk wordt over de mogelijkheid dat Thialf definitief wordt opgenomen in de Zweedse plannen.

Zeker is het nog lang niet, maar Markusson benadrukt: "Thialf is zeker een optie."