Nieuw MFA in Tijnje heeft te lang geduurd: "De plafondplaten vallen er gewoon uit"

Waterschade aan het plafond in de hal van de school © Omrop Fryslân

Regelmatig wateroverlast, en stoppen die eruit vliegen als er te veel laptops van kinderen worden opgeladen. De twee schoolgebouwen van De Opstekker in Tijnje lopen op zijn eind en hadden eigenlijk al jaren eerder vervangen moeten worden.

Volgend jaar is het dan eindelijk zover; dan zit de school als het goed is in het nieuw te bouwen MFA. De bouw van de nieuwe multifunctionele accommodatie, waar naast de basisschool en een kinderopvang ook het dorpshuis in wordt opgenomen, is deze week begonnen. Het gebouw komt naast de voetbalclub in het dorp.

Vooral de kinderen en het personeel van de basisschool kijken al jaren uit naar de nieuwe locatie. Toen de christelijke en de openbare school zes jaar geleden fuseerden, zou er een jaar later al een nieuwe school staan, vertelt directeur Geartsje Paulusma. Maar dat was niet het geval.

"Het heeft heel wat langer geduurd. We hebben nu nog twee locaties: voor groep 1 tot en met 4 en voor groep 5 tot en met 8. Dat is niet ideaal. Eerst hadden we een scheiding tussen het christelijk en openbaar onderwijs, nu hebben we nog een scheiding tussen broertjes en zusjes."

De twee schoolgebouwen van De Opstekker in Tijnje zijn kapot en hadden eigenlijk al jaren eerder vervangen moeten worden

Daar komt nog bij dat de gebouwen erg verouderd zijn. Sommige opa's en oma's van de leerlingen zouden vroeger nog in het gebouw les hebben gekregen. Het is moeilijk om de klaslokalen in de winter goed te verwarmen en elke vorm van luchtbehandeling ontbreekt.

Het plafond lekt en de ramen willen niet altijd dicht.
Jildau (groep 7) vindt het ook tijd voor wat nieuws

Ook ontstaan er regelmatig op meerdere plekken lekkages. "Met veel regen, zoals wij dat de laatste tijd hebben gehad, stroomt het water hier over de muren. De plafondplaten vallen er dan gewoon uit."

Dat laatste valt ook Jildau uit groep 7 op. Zij hoopt haar basisschoolcarrière volgend jaar op de nieuwe locatie af te maken. "Het plafond lekt en de ramen willen niet altijd dicht. Ook de vloer, het tapijt laat op sommige plekken los. Het is denk ik wel nodig dat er iets nieuws komt."

Kinderen van basisschool De Opstekker in de klas © Omrop Fryslân

Datzelfde geldt voor het dorpshuis van Tijnje: De Trekkerstinte. Dat gebouw staat nu nog naast de school, aan de Master Roordawei in het dorp. Volgend jaar wordt het dorpshuis opgenomen in het nieuwe MFA.

Op het eerste gezicht lijkt het huidige gebouw nog in aardige staat, maar als je goed kijkt, is er van alles aan de hand. "Het grootste mankement is vocht", vertelt voorzitter Wim Lok van het dorpshuis. "Er is al heel snel schimmel, vooral met dit weer de laatste tijd. Het wordt tijd dat we hier weg gaan."

"Niet meer geïnvesteerd"

Het dorpshuis is ruim zestig jaar oud en destijds gebouwd zonder isolatie. "Er had eigenlijk al eerder een renovatie moeten plaatsvinden", volgens Lok. Maar met het vooruitzicht van een nieuw MFA is er de laatste jaren niet meer geïnvesteerd. Ook omdat dat nieuwe MFA er eigenlijk al enkele jaren geleden zou zijn.

"In 2014 is er zo'n beetje een begin gemaakt met de voorbereidingen en in 2018 zou het MFA er staan, zo was toen de verwachting."

Hoe kan het dat het proces zo'n vertraging heeft opgelopen? "Wij hebben hier allemaal verenigingen die hun meningen hebben, je zit met de gemeentelijke overheden en met de financiering. Ik denk dat dat de oorzaak is dat het wat langer heeft geduurd dan de bedoeling was."

Het huidige dorpshuis in Tijnje © Omrop Fryslân

Lok is over het algemeen blij met de komst van het MFA. Wel heeft hij één zorg voor de toekomst. "Wij doen hier veel met vrijwilligers, dat bespaart heel veel geld. Hoe komt dat straks in dat nieuwe MFA? De exploitatie kan nog wel eens een probleem worden."

Minder lokalen

De aanstaande verhuizing levert ook voor de basisschool een grote zorg op: is er op de nieuwe locatie wel genoeg ruimte? "Wij hebben de kinderen nu verdeeld over acht groepen, in acht lokalen. In de nieuwe school krijgen we zes lokalen, we moeten qua ruimte inkrimpen. Dan ontkomen we er niet aan om met combinatiegroepen te werken. Dat wordt nog wel even een dingetje."

De plek waar het nieuwe MFA komt, naast de voetbalclub © Omrop Fryslân

Leerlinge Jildau ziet de verhuizing positief tegemoet. Ze spreekt vooraf nog wel wat verwachtingen uit. "Ik hoop dat het wel sfeervol is en dat we een groter schoolplein hebben."

Het is de bedoeling dat het nieuwe MFA in Tijnje volgend jaar zomer klaar is.