Zeilster Laila van der Meer plaatst zich voor haar eerste Olympische Spelen

Laila van der Meer en Bjarne Brouwer op de Nacra 17 © Sailing Energy

Zeilster Laila van der Meer kan een ticket boeken voor de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar. Met haar partner Bjarne Bouwer is ze de andere Nederlandse duo's voorgebleven op het EK in Portugal.

De laatste dag van het EK op het water van Vilamoura werd vanwege een gebrek aan wind geschrapt. Dat betekent dat Van der Meer, uit Grouw, en Bouwer als tiende eindigen in de Nacra 17-klasse.

Die tiende plek is teleurstellend als je het vergelijkt met vorige toernooien, maar wel genoeg. Want het betekent dat de andere Nederlandse duo's op grote achterstand blijven in het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen.

De watersportbond draagt daarom Van der Meer (23) en Bouwer (20) voor aan NOC*NSF voor olympische deelname.

De Nacra 17 is een catamaran die deels over het water heen vliegt. In 2024 wordt de boot voor de derde keer gebruikt op de Olympische Spelen. de boot is 5,25 meter lang en is bedoeld voor een bemanning van twee.

Van der Meer en Brouwer stonden er al veel beter voor dan de andere Nederlandse duo's. Alleen Willemijn Offerman en Scipio Houtman maakten in theorie nog kans om zich in de strijd te mengen, maar zij eindigden als twaalfde in Portugal. De Europese titel ging naar de Britten John Gimson en Anna Burnet.

Laila van der Meer en Bjarne Brouwer op de Nacra 17 © World Sailing / Sailing Energy

Van der Meer en Brouwer eindigden eerder dit jaar als vierde op het WK. Dan klinkt een tiende plek op het EK niet goed, maar de twee hebben zich ook niet sterk voorbereid op dit toernooi. Na het WK hebben de twee veel rust genomen. Daar hebben ze tot en met de Spelen geen tijd meer voor. Na die rust hebben ze vooral getraind in Marseille, omdat daar de olympische zeilraces gehouden zullen worden.

Dat is niet voor niets geweest, want door de uitslag van het EK mogen de twee zich opmaken voor hun eerste Olympische Spelen. De olympische wedstrijden in de Nacra 17 zijn volgend jaar van 3 tot en met 7 augustus.