Sportcast: "Nicolaescu moet in de basis bij de komende wedstrijd van Heerenveen"

Sportcast met Sander de Vries © Omrop Fryslân

sc Heerenveen zit in een opwaartse spiraal. De ploeg speelt beter en is opgeklommen naar de tiende plek. Maar of daarmee het lek boven is, of trainer Kees van Wonderen zeker is van zijn baan en of de play-offs dit seizoen wel worden gehaald, is nog maar de vraag.

Vooral over dat laaste is Sander de Vries nog niet zo zeker. De journalist van de Leeuwarder Courant ziet ook dat het nu beter gaat dan begin dit seizoen.

"Er zijn meer vastigheden en het voetbal is beter. Maar ze winnen nu van Heracles, waar iedereen van wint, en van VVV en van Vitesse. Ik vind het nog te vroeg om te stellen dat Heerenveen die play-offs wel gaat halen. Laten we niet vergeten dat ze al veel wedstrijden hebben verloren."

Van Amersfoort, Nicolaescu of Karlsbakk?

Tegen Vitesse maakte Pelle van Amersfoort de eerste Heerenveengoal. Tien minuten voor tijd kwamen de andere spitsen op het veld: Ion Nicolaescu en Daniel Karlsbakk.

Die eerste maakte de 3-1. De Moldavische spits gaat nu met zijn land op pad voor twee EK-kwalificatiewedstrijden. Al is het door zijn blessure aan de buik nog niet zeker of hij gaat spelen.

Het roept wel weer de vraag op wie er nu in de spits moet bij Heerenveen. Roelof de Vries: "Ik denk dat het nu wel een goed moment is om tegen Fortuna Sittard (over twee weken) eens te zeggen: probeer het eens met Nicolaescu in de basis, mits fit. Ik denk niet dat Van Wonderen daarvoor gaat kiezen, maar ik denk wel dat Nicolaescu uiteindelijk de betere spits is."

Volgens Arjen de Boer betekent dat dan wel dat Van Amersfoort zijn basisplak kwijtraakt. En dat denkt Sander de Vries ook. "Want het middenveld staat nu met Haye, Olsson en Brouwers. Als-ie Olsson daar wel laat staan, tenminste."

Simon Olsson in de wedstrijd tegen Vitesse © ANP

Dêrtroch ûntstiet fuort ek de diskusje oer Olsson op de linksbûten. De Sweed spile de lêste tiid opfallend goed op it middenfjild, mar Van Wonderen sette him tsjin Vitesse wer linksbûten. Dat hie dermei te krijen dat Osame Sahroui tsjin Vitesse net meidwaan koe.

Ek ferline jier spile Olsson faak as fleugeloanfaller. Sander de Vries: "Laat ik vooropstellen dat ik Van Wonderens uitleg wel begrijp: Olsson kan op meerdere posities uit de voeten, hij kan goed combineren met de jongens op zich heen en je zorgt voor een extra man op het middenveld. Maar het middenveld staat nu, Olsson staat nu eindelijk op zijn positie."

Cambuur: beter en beter

Voor het eerst sinds 1995 won SC Cambuur in Den Haag van ADO. Sportverslaggever Andor Faber was onder de indruk van de dominantie van de Leeuwarders. "Het voetbal wordt beter en beter."

Van Kaam liet zijn man veel te vaak lopen, Van der Water weigerde mee te lopen. Dat zijn zaken die nu zijn veranderd.
Sportverslaggever Andor Faber

Dat ziet Sander de Vries ook. "Je ziet dat ze minder weggeven. Het zit ook niet tegen, maar ze dwingen het ook zelf af. Er ontstaat wel iets, dat kunnen we niet ontkennen. Er is een vonk overgeslagen naar de selectie."

Volgens Faber heeft trainer Henk de Jong de discipline aangetrokken. "Van Kaam liet zijn man veel te vaak lopen, Van der Water weigerde mee te lopen. Dat zijn zaken die nu zijn veranderd. Nu zien je iedereen weer meesprinten en achter z'n man aan lopen."

Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Af en toe behandelen zij ook andere onderwerpen.

De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.