Provincie staat achter olympisch schaatsen in Thialf

Gedeputeerde Femke Wiersma © Omrop Fryslân

De provincie Fryslân doet er alles aan om het schaatsen van de Winterspelen in 2030 te kunnen organiseren in Thialf, als Zwitserland die Spelen binnenhaalt. "Thialf is er bij uitstek geschikt voor", zegt gedeputeerde Femke Wiersma.

Zwitserland heeft zelf geen grote schaatshal en daarom zien ze Thialf als optie. Ook Inzell in Duitsland is een optie. Het Internationaal Olympisch Comité besluit in juni 2024 wie de Spelen van 2030 mag organiseren. Zweden en Frankrijk hebben zich ook kandidaat gesteld als gastlanden.

"We willen absoluut dat de Spelen naar Thialf komen", zegt Wiersma. De provincie is aandeelhouder van de hal. "Thialf staat er goed voor. We hebben begrepen dat de Spelen ook een duurzaam karakter moeten krijgen. Duurzaamheid en topsport komen allemaal bijeen in Thialf."

De Zwitserse organisatie wordt in januari uitgenodigd om de EK afstanden in Thialf te komen bekijken. "Dan kunnen ze de sfeer proeven en kijken hoe goed alles hier geregeld is", zegt de gedeputeerde.

Sinds het duidelijk is dat Thialf een optie is voor de Zwitsers, hebben zowel de directie van de ijshal, burgemeester Fokkens van Heerenveen en de Friese PvdA en VVD positief gereageerd op het plan.