Fryske Akademy presenteert rijmwoordenboek Frysk voor 'hulpsinterklazen en hobbyrappers'

Pieter Zijlstra bij de presentatie van het rijmwoordenboek © Omrop Fryslân

Dichten en rappen in het Fries makkelijker maken. Dat is het doel van het rijmwoordenboek van de Fryske Akademy. Het rijmwoordenboek staat online op Frysker.nl en is gratis toegankelijk voor alle hulpsinterklazen, hobbyrappers en andere dichters.

Het nieuwe digitale schrijfgerei werd zondagmiddag gepresenteerd in Neushoorn in Leeuwarden. Columnist en rapper Pieter Zijlstra vroeg de Akademy in maart om zo'n rijmwoordenboek te maken. Hij is erg tevreden over het rijmwoordenboek dat er nu is. Volgens hem werkt het als een trein. "Je kunt een Fries woord intypen en je krijgt een rijtje mooie rijmwoorden voor ieder gedicht dat je maar wilt schrijven."

Het rijmwoordenboek is hier te vinden op de website Frysker.nl

In het rijmwoordenboek staan meer dan 700.000 woorden. Volgens Zijlstra is het rijmwoordenboek ook heel handig voor Friese rappers als hijzelf. "Je krijgt soms rijmwoorden waar je helemaal niet aan had gedacht. Je kunt er echt beter van worden bij het schrijven van Friese rijm en je kunt ook nieuwe Friese woorden opdoen."

Uitdaging

Eduard Drenth van de Fryske Akademy noemt het maken van het rijmwoordenboek in 8 maanden tijd 'een uitdaging'. "Het idee was dat het op tijd klaar moest zijn voor alle hulpsinterklazen en dat is gelukt." Om te bepalen of de woorden in de database ook echt rijmen, heeft de Fryske Akademy gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie.

Het rijmwoordenboek is gebaseerd op woordenlijsten en fonetisch schrift. Na het invoeren van een rijmwoord, zoekt het woordenboek in drie stappen naar woorden die rijmen. Met de tijd hoopt de Akademy het rijmwoordenboek nog verder uit te breiden met vormen van halfrijm en meer aandacht voor de verscheidenheid aan regionale uitspraken.