Trainer De Jong geniet van Cambuur in wedstrijd tegen ADO: "Het was hartstikke goed"

Henk de Jong druk coachend in Den Haag © Orange Pictures

Het was 28 jaar geleden sinds SC Cambuur voor het laatst een wedstrijd in Den Haag van ADO won, maar zondag was het eindelijk weer raak. De Leeuwarders wonnen met 1-2 en doen nu weer mee bovenin de Keuken Kampioen Divisie.

Trainer Henk de Jong is blij met de prestatie van zijn club. "Ik vond het hartstikke goed. Zij kregen er geen druk op en wij maakten een wereldgoal."

'Tegen tien man moet het beter'

Na een rode kaart van Silvinho Esajas van ADO kregen de Leeuwarders het toch nog moeilijk. "Tegen tien man moeten we het beter uitspelen. Met hun fysieke kracht hadden we het toch nog lastig", geeft De Jong toe.

Hij wil daarom trainen op situaties waarin ze een mannetje meer hebben dan de tegenpartij. "Nu hebben we gekozen voor 'alle hens aan dek'. Het gaat wel om drie punten."

Henk de Jong heeft genoten van zijn ploeg

Buiten de problemen na de rode kaart speelde Cambuur een hele sterke wedstrijd. Volgens De Jong past dat in de stijgende lijn die al een tijd geleden werd ingezet. "Wat ik zie op trainingen, is uniek. We zullen ook nog wel wedstrijden verliezen. Maar hoe die jongens trainen, is een 'lust voor het oog'."

Betere prestaties

Feit is dat de prestaties van Cambuur sinds de aanstelling van De Jong en het vertrek van de vorige trainer, Sjors Ultee, beter zijn geworden. De Jong blijft er bescheiden onder.

"Ik doe gewoon mijn werk. Dat kan ik doen bij een club waar ik van iedereen steun krijg. Ik hoef niet bang te zijn dat ze raar tegen me doen als we eens verliezen. Dan kun je vrijuit werken en de jongens overtuigen van wat we kunnen en hoe we willen spelen."

Uldrikis is los

Een van de doelpuntenmakers zondag was Roberts Uldrikis. De Let stond lang droog, maar begint nu meer en meer te scoren. "Het was een hele goede bal van Sekou (Sylla, red.). Ik stond op de juiste plek", zegt Uldrikis in het Nederlands.

Dat hij nu echt los is, maakt hem blij. "Ik heb er hard voor gewerkt. Nu komt het eruit, zeker ook dankzij mijn coach en mijn ploeggenoten. Ik ben heel blij voor Cambuur, voor iedereen. "

Roberts Uldrikis scoorde ook in Den Haag

Maar net nu Uldrikis in vorm begint te raken, moet hij de wedstrijd tegen nummer twee Roda JC overslaan. Hij is opgeroepen voor de Letse nationale ploeg. "Dat is jammer voor mij en voor ons team. Maar ik hoop dat we drie punten kunnen pakken en zes punten met mijn nationale team."

Fedde de Jong er wel bij

Fedde de Jong is er wel bij tegen Roda. Hij is niet opgeroepen voor Jong Oranje. "Dat is altijd balen. Je wilt uitkomen voor je land. Maar we hebben zondag ook een heel belangrijk potje, dus ik ben wel blij dat ik dan mee kan doen."

Ook De Jong was zondag trefzeker. "We hebben dit getraind. Ik kreeg de bal perfect van Daniël (Van Kaam, red.). Ik bleef rustig, ging om de keeper heen, hield nog even in, want er kwam een verdediger aan, en schoot hem zo binnen."

Fedde de Jong scoorde tegen ADO

"Ik heb nu twee wedstrijden op rij gescoord", zegt De Jong. "Die lijn moet ik doortrekken, dan kunnen we nog mooie dingen beleven."