Cambuur is ook te sterk voor ADO en zet zegereeks voort

Cambuur klopt ADO Den Haag © Orange Pictures

SC Cambuur heeft ook de op papier lastige uitwedstrijd tegen ADO Den Haag gewonnen (1-2). De Leeuwarders winnen zo voor de vierde keer op rij in de Keuken Kampioen Divisie.

Bij Cambuur was Remco Balk terug van een schorsing. Hij verving voorin Wiebe Kooistra. Marco Tol was nog niet helemaal fit, nadat hij vorige week ziek was. Floris Smand stond daarom in de basis.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Caschili, Smand, Bergsma, Sylla; Van Kaam, Breij, De Jong; Balk, Uldrikis en Smit.

De wedstrijd begon kalm: er was niet veel dreiging voor beide doelen. Pas na 24 minuten was er een eerste goede kans. Na een scrimmage voor de Cambuurgoal kreeg ADO de bal niet over de doellijn. Uiteindelijk kon Sekou Sylla de bal weghalen.

Aan de andere kant was Balk gevaarlijk. Hij omspeelde zelfs doelman Kilian Nikiema, maar kreeg de bal niet tussen de palen.

De Jong opent de score

Na 37 minuten was het wel raak: na een steekpass van Daniël van Kaam kwam Fedde de Jong alleen voor Nikiema. De Jong ging hem voorbij en schoot koel raak: 0-1.

Cambuur viert de openingstreffer © Orange Pictures

Zo eindigde de eerste helft goed voor de Leeuwarders, maar het begin van de tweede helft was zo mogelijk nog beter: in de 47e minuut gaf Sylla de bal voor op Uldrikis, die van dichtbij de bal in de goal tikte: 0-2.

Cambuur verder met een man meer

ADO moest wat meer druk naar voren zetten, maar de ploeg slaagde er niet in om het Cambuur echt moeilijk te maken. En toen Silvinho Esajas een rode kaart pakte na een overtreding op Van Kaam was de spanning wel uit de wedstrijd. Voor Esajas was het trouwens maar een korte wedstrijd: hij stond na een invalbeurt nog maar vijf minuten op het veld.

Scheidsrechter Blank geeft rood aan Esajas © Orange Pictures

Uldrikis had nog een grote kans op de 0-3, maar hij kreeg de bal niet op goal na een voorzet van Balk.

Veerman scoort weer tegen Cambuur

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was de spanning toch ineens terug. ADO kreeg een strafschop na een overtreding van Jeremy van Mullem op Gylermo Siereveld. Oud-Heerenveenspeler Henk Veerman stond achter de bal en schoot koel raak: 1-2. Het was zijn zesde goal in zeven wedstrijden tegen Cambuur.

ADO speelde toen alles of niets en Siereveld was nog dichtbij de gelijkmaker, maar Cambuur-doelman Yanick van Osch zorgde ervoor dat de Leeuwarders de wedstrijd over de streep trokken.

Door de overwinning heeft Cambuur 23 punten uit 14 wedstrijden. De ploeg van trainer Henk de Jong staat daarmee op de zesde plaats.