Vanuit Indonesië kijkt Sonny Stevens naar ADO tegen Cambuur: "Met het aircootje aan"

Sonny Stevens yn aksje by Dewa United © Alga Dwi Novianto

ADO Den Haag tegen SC Cambuur wordt een wedstrijd met meerdere doelpunten en spektakel. Dat verwacht Sonny Stevens, die bij beide clubs keeper is geweest.

Op dit moment zit Stevens op het Indonesische eiland Java, waar hij voetbalt voor Dewa United. Dat is de nummer tien van de Liga 1, de competitie van Indonesië. Voordat hij afgelopen zomer de overstap maakte daarnaartoe, stond hij een half jaar onder de lat bij ADO Den Haar,.

De 31-jarige Noord-Hollander keepte langer bij Cambuur. Tussen 2019 en 2022 beleefde hij succesjaren, waarin hij met de Leeuwarders kampioen werd van de eerste divisie en de hoogste klassering ooit haalde in de eredivisie.

De hoogste tijd om even te bellen met Indonesië.

Hoi Sonny! Wat brengt jou daar?

Stevens: "Bij Go Ahead Eagles heb ik samengewerkt met keeperstrainer Sjoerd Woudenberg. Hij vroeg me of ik ervoor openstond om naar Indonesië te komen. Op een gegeven moment ga je bij jezelf te rade wat je nog wilt. Het leek me mooi voor mezelf en mijn gezin om een avontuur aan te gaan en te kijken wat dit me kon brengen."

"Het hielp wel dat ik met Sjoerd aan het werk kon. Ik wist dat ik daar beter ging worden. Toen heb ik me verdiept in de competitie, het niveau en het land. En toen was de keuze snel gemaakt."

Sonny Stevens yn aksje by Dewa United © Alga Dwi Novianto

Wat is je gevoel bij ADO Den Haag en SC Cambuur?

Stevens: "Voor allebei heb ik een heel warm gevoel. Bij ADO ben ik maar heel kort geweest. En bij Cambuur spreekt voor zich. Daar heb ik een heel mooie periode gehad met drie superseizoenen."

"Ik heb behoorlijk wat clubs gehad en dan vind ik het leuk om ze te volgen en te kijken hoe ze het doen. Ik heb heel veel vrienden overgehouden aan de Cambuurtijd. We hebben heel veel gewonnen, dus dat speelt ook mee dat je een heel warm gevoel hebt."

Volg je Cambuur nog op de voet of is dat lastig vanuit Indonesië?

"Heel af en toe kan ik een wedstrijd volgen, als het een keer om 12.15 uur of 14.30 uur op zondag is", zegt Stevens. "Dan is het hier avond en kan ik het kijken (in Indonesië is het zes uur later dan hier, red.). Op vrijdag of zaterdag wordt het vaak lastig, helemaal als we zelf een wedstrijd hebben."

Een half jaar geleden nam Sonny Stevens afscheid van het Cambuurpubliek © Orange Pictures

"Vaak kijk ik de volgende ochtend gelijk de uitslagen en dan kijk ik na de training in alle rust alle samenvattingen terug. Mijn zoontje van anderhalf vindt voetbal kijken ook geweldig, dus dan gaat hij bij mij zitten en gaan we samen kijken."

Zie je bij Cambuur de hand van Henk de Jong alweer terug?

Stevens: "Ze spelen weer Cambuurwaardig spel de laatste twee wedstrijden. Je ziet dat de resultaten de laatste tijd gewoon goed zijn en dat er weer vreugde in het spel zit. Henk is heel goed in het motiveren van spelers en om een team bij elkaar te brengen. Ik denk dat je dat de laatste tijd heel erg terugziet."

"Stap voor stap gaat het beter en ik hoop dat ze uiteindelijk een heel mooi seizoen hebben. Ik heb ook nog wel regelmatig contact met Henk. We hebben toentertijd een goede band opgebouwd. Ik ben er echt blij mee en hoop dat de goede band zo blijft."

Jij kent een deel van de spelers bij ADO. Waar moet Cambuur op letten?

"Het is een heel geroutineerd en georganiseerd team", zegt Stevens. "Ze kunnen een wedstrijd makkelijk uitspelen en kunnen een wedstrijd omdraaien. Ik heb met Henk Veerman gespeeld en Bart van Hintum is een vriend van me. Zij brengen de nodige routine met zich mee. En Henk weet hoe hij moet scoren, helemaal tegen Cambuur."

Sonny Stevens bij ADO Den Haag © Orange Pictures

"Vanuit ADO werkt het natuurlijk ook mee dat je in een fantastisch stadion speelt met goede fans en een lekker veld. Ik kijk eigenlijk wel heel erg uit naar deze wedstrijd."

Wat verwacht je van de wedstrijd?

"Ik ga uit van veel doelpunten. Laten we het hopen. Op voorhand is ADO-Cambuur in de eerste divisie een spraakmakende potje, los van alle resultaten. Ik hoop zelf op een spektakelstuk."

"Voor mij komt het prima uit, want wij hebben zelf een wedstrijd om 19.00 uur Indonesische tijd. De eerste helft van ADO-Cambuur ga ik missen, maar als ik een beetje haast maak, kan ik ervoor gaan zitten de tweede helft. Mij lijkt het heel leuk om dat potje te gaan kijken. Het is hier 35 graden, dus wel met het aircootje aan, anders is het niet uit te houden."

Wat wordt het zondag?

Stevens: "Ik vind het lastig. ADO doet het wel goed, maar het gaat de laatste tijd in het Haags kwartiertje door het oog van de naald. Cambuur heeft een lastige periode gekend en wint nu twee keer dik, maar het is nu niet zo dat ze elke wedstrijd met twee vingers in de neus winnen."

"Ik ga voor 2-2, toch vier doelpuntjes en een mooie wedstrijd. En ik denk wel dat ik twee doelpuntenmakers kan noemen: Henk Veerman scoort en Michael Breij ook."

De wedstrijd tussen ADO Den Haag en SC Cambuur begint zondagmiddag om half drie. Hij is live te volgen in het radioprogramma Snein yn Fryslân. Sportverslaggever Andor Faber verzorgt het commentaar vanuit Den Haag.

Maandag is in het Cambuur Journaal een uitgebreide samenvatting terug te zien van het duel.