Expositie van ex-daklozen in Leeuwarden: “Laten voelen hoe ons perspectief op de wereld is”

© Omroep Leeuwarden, Ilona de Vries

Zeven ex-dakloze kunstenaars gaan in februari exposeren in de binnenstad van Leeuwarden. Onder de naam 'Van Buiten naar Binnen' laten ze hun werk zien in Obe, aan de Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

Het initiatief van de tentoonstelling komt van Xaviere Kolk. Zij is zelf dakloos geweest, maar is ook kunstenaar. "Ik heb eigenlijk altijd al een kunstexpositie willen organiseren", vertelt Kolk. "Nu ik zelf al heel lang in de positie ben dat ik geland ben, met een gezin, leuke baan, dacht ik: goh, ik zou zo graag het kunstenaarschap van daklozen of ex-daklozen willen tonen."

Perspectief

Volgens Kolk worden daklozen vaak gezien als buitenstaanders van de samenleving, maar hebben ze wel een unieke kijk op de wereld. "Ik denk dat als je de wereld van buitenaf hebt leren bekijken en naar binnen hebt leren kijken wat sneller de dingen relativeert. Met deze expositie willen we bezoekers laten voelen hoe ons perspectief op de wereld is."

Een van de deelnemers is Erik Vonk. Hij is graffiti-artiest en kent het leven op straat ook. Met zijn kleurrijke werk wil hij bezoekers van de expositie bemoedigen. "Blijf positief en ga niet verder dan je grenzen."

Kunstroute

De tentoonstelling in Obe wordt in februari geopend door de wethouder van cultuur van Leeuwarden. Dan zijn zowel de creaties, persoonlijke portretten en een documentaire van en over de kunstenaars te zien. Daarnaast komt er een kunstroute door de binnenstad van Leeuwarden.