Dominee Ytsje Poppinga is overgestapt op paarden in Frankrijk: "Soms kiest het leven voor jou"

IJslandse paarden zijn favoriet bij Ytsje © Ytsje Poppinga

Ze had niets met Frankrijk, ze was meer gericht op Noord-Europa. Toch woont Ytsje Poppinga, oorspronkelijk uit Beetsterzwaag, nu al sinds twaalf jaar in Frankrijk.

Ytsje is geboren en getogen op een boerderij in Beetsterzwaag. Deze echt Friezin werd dominee in Amsterdam.

Op een gegeven moment was ze samen met haar vriendin Paulien uitgenodigd op een feest in de Dordogne. Ze hadden er een mooie tijd. De omgeving sprak hen erg aan.

Vrienden van vrienden hadden een huis te koop staan. In 2011 kochten Ytsje en Paulien de woning, ook met het oog op de twee jonge tekkeltjes. De honden hadden zo mooi de ruimte, veel meer dan in de grote stad Amsterdam.

Ytsje Poppinga samen met haar vriendin Paulien en tekkels © Ytsje Poppinga

Hun huis in de Dordogne gebruikten ze aanvankelijk als vakantiewoning. Na een jaar vonden ze het niet meer zo prettig om naar Amsterdam terug te keren.

Na alles op een rijtje te hebben gezet, kwamen ze tot de conclusie dat het mogelijk was. Ze waagden de sprong om te verhuizen.

"Soms komt het leven naar je toe. Dan heb je niet zoveel te kiezen, want dan kiest het leven jou."

De eerste vier of vijf jaar in de Dordogne gingen ze vaak fietsen op de mountainbike. Nieuwe vriendschappen werden gesloten met Nederlanders, Friezen en natuurlijk ook met veel mensen uit Frankrijk zelf.

Het huis van Ytsje Poppinga in de Dordogne © Ytsje Poppinga

Paulien wilde graag paarden. Als voormalig boerendochter met altijd paarden op de boerderij stond Ytsje daar niet negatief tegenover. Ze hadden allebei in het verleden paardgereden, al was dat wel 35 en 40 jaar geleden.

Momenteel zijn ze in het bezit van zes paarden. IJslanders is hun favoriete ras. Die zijn prettig in de omgang en sterk.

Limousinkoeien

De Dordogne staat bekend als een streek waar veel toeristen komen. Echter, niet de hele Dordogne is toeristisch.

Ytsje woont in het noordelijke deel, een landbouwgebied. Er lopen onder andere Limousinkoeien rond. Het gebied lijkt wel op Beetsterzwaag en omgeving, met de natuur en bossen.

© Pexels, Ave Calvar Martinez

Ze voelen zich echt thuis in hun huis in de Dordogne met 4,5 hectare land. Het land van de buurvrouw mogen ze gebruiken om te hooien. "We kennen hier veel mensen en we boeren ook nog een beetje."

"Beetsterzwaag zit in mijn hart"

Toch is Ytsje haar dorp Beetsterzwaag niet vergeten: "Beetsterzwaag zit in mijn hart."

Af en toe komt ze nog wel eens in Fryslân. Haar vader en broer wonen nog steeds in Beetsterzwaag. Ze heeft een zuster die in Vrouwenparochie woont.

Terugkeren naar Fryslân om daar te wonen is Ytsje voorlopig niet van plan. "Ons huis is levensbestendig gebouwd. We kunnen het hier lang volhouden."

Mocht ze ooit alleen komen te staan, dan sluit ze niet uit dat ze terug verhuist naar 'it heitelân'.