Nieuwe directeur filmfestival wil publiek uit het hele land trekken: "Plaats om je thuis te voelen"

Hester Simons, directeur Noordelijk Film Festival © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

"Ik ben een alleseter." Hester Simons, de gloednieuwe directeur van het Noordelijk Film Festival, houdt van allerlei soorten films. "Daar wordt soms wel om gelachen."

"Aan de ene kant houd ik van kunstzinnige en artistieke films, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook houd van actiefilm en van die Aziatische vechtfilms, die in de andere bioscopen worden gedraaid."

De 48-jarige Simons, uit Sint Jacobiparochie, maakt deze week voor het eerst het Noordelijk Filmfestival mee als directeur. Het festival begint woensdag en duurt tot en met zondag.

Een van de films waar Simons dit festival het meeste naar uitkijkt, is 'Smoke Sauna Sisterhood'. "Die gaat over vrouwen in de sauna die met elkaar het gesprek aangaan."

Ook de openingsfilm 'Fallen leaves' heeft ze veel zin in.

De openingsfilm van het Noordelijk Film Festival 2023: Fallen leaves © NFF

'Fallen leaves' is een tragikomisch liefdesverhaal dat zich afspeelt in Helsinki. "Maar ik kijk vooral uit naar de grote verscheidenheid aan films en de diversiteit aan werelden die we te zien krijgen."

Eerder was Simons directeur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en werkte ze bij gemeenten en de provincie. In die zin is haar werk voor Film in Fryslân iets totaal anders. "Maar ik heb een dwangmatige passie voor films en het bloed kruipt waar het niet kan gaan."

Film in Fryslân

Hester Simons is Jacqueline Schrijver opgevolgd als directeur van Film in Fryslân. Daaronder vallen filmhuis Slieker, het Fries Film & Audio Archief en het Noordelijk Film Festival.

"Ik wil het Noordelijk Film Festival nog steviger op de kaart zetten. Niet alleen in Fryslân, maar ook nog meer in het Noorden en ook nationaal en internationaal." Ze wil zich richten op nieuw publiek, dat zelf nog niet weet dat het goed bij het filmfestival past.

"Zo hebben we contact gelegd met de Vereniging Noorwegen in Nederland, een netwerk van mensen uit Noorwegen die in Nederland wonen. Ons festival met de focus op het noorden kan voor hen een fantastische plek zijn om zich weer even thuis te voelen."

Verder wil Simons een grotere plek geven aan films in minderheidstalen met een nieuw programmaonderdeel Memmetaal. "Kleine regio's worstelen met het behouden van de eigen identiteit en taal. Het filmfestival biedt daar een hele mooie omgeving voor."

De film Ellos Eatnu – Let the River Flow, van het programma Memmetaal © NFF

Het festival heeft, net als de rest van de culturele sector, turbulente jaren achter de rug. Dat was ook vorig jaar nog te merken. Het was de eerste gewone editie na het zwaartepunt van de coronacrisis. Er waren veel minder toeschouwers dan daarvoor: 16.000 bezoekers vorig jaar, tegen 25.000 in 2019.

Simons laat weten dat dit geen grote impact heeft op hoe het festival er nu voor staat. Toen ze vorig jaar plannen maakte, hebben ze er bovendien rekening mee gehouden. "Dit jaar ziet het er beter uit. De voorverkoop loopt heel goed en sommige films zijn al uitverkocht."

Publiek bij het Noordelijk Film Festival van vorig jaar © Lucas Kemper

En al hangen er donkere wolken van provinciale bezuinigingen boven de Friese culturele sector, Simons ligt er niet wakker van. "We doen fantastische dingen met een grote impact op Fryslân. We hebben een overtuigend verhaal om onze bijdragen te behouden."

Filmhuis Slieker

Een van de plaatsen waar films worden vertoond, is filmhuis Slieker, dat met drie filmzalen in het Fries Museum zit. Er wordt al een tijd gesproken over een eventuele verhuizing.

Simons: "De sfeer wordt erg gemist op de plaats in het museum en dat zouden we wel graag willen. Een verhuizing is niet van de een op de andere dag te realiseren, maar het heeft wel onze aandacht."