Achtergelaten honden krijgen nieuw thuis: "Je merkt dat ze heel teleurgesteld zijn"

De achtergelaten honden kunnen nu bijkomen © Omrop Fryslân

De twee honden die zondagavond op Ameland zijn achtergelaten, krijgen waarschijnlijk een nieuw baasje. Voordat ze hier naartoe gaan, kan het tweetal eerst bijkomen in een tijdelijke opvang in Drachtstercompagnie.

De honden waren door hun baasje vastgeknoopt aan een fietsenstalling bij de veerboot in Nes. Naast de honden stond een boodschappentas met voer, voerbakken en hun paspoorten. De verantwoordelijke eigenaar is in Holwert staande gehouden door de politie.

Achtergelaten honden krijgen nieuw thuis: 'je merkt dat ze heel teleurgesteld zijn'

Het verhaal van de honden, Igor en Vlekje, levert veel reacties op. Daardoor is er waarschijnlijk al een nieuw baasje gevonden. Helemaal in Limburg, zegt Rob Knoeff van de dierenambulance. "Ze wilde al van de andere kant van Nederland naar Ameland komen." Dat kan niet direct, want de honden moeten eerst bijkomen en onderzocht worden.

De honden hebben veel meegemaakt en zijn erg moe. Dat is niet zo vreemd, want ze zijn al aardig op leeftijd. Eerder werd gedacht dat de honden 9 en 11 jaar oud waren, maar ze zijn nog ouder: 11 en 15.

"Oud, bang en zielig"

Knoeff was als eerste ter plaatse toen de melding van de honden binnenkwam. Hij vond de situatie waarin hij de dieren aantrof schrijnend. "Ze waren aardig onderkoeld, want ze stonden al een tijdje in de regen. Erg bang, oud en zielig."

Hij belde meteen de politie en maakte de dieren snel los. De honden hebben de nacht bij de dierenambulance doorgebracht.

De honden met opvangeigenaar Martine Keizer © Omrop Fryslân

De honden kunnen, voordat ze naar hun nieuwe baasje gaan, bij Dierencentrum Friesland in Drachtstercompagnie terecht. Eigenaar Martine Keizer neemt ze mee naar de dierenarts voor controle. De oudste van de twee is er volgens Keizer slecht aan toe. Hij is mager en heeft veel bulten op zijn lijf.

Ook merkt ze dat de situatie veel indruk op de honden heeft gemaakt. "Je merkt dat het honden zijn die waarschijnlijk een leuk leven gehad hebben, omdat ze contact met je maken, maar ook dat ze heel teleurgesteld zijn."

"Vertroetelen"

Keizer en haar vrijwilligers passen op Igor en Vlekje tot ze gezond genoeg zijn om naar Limburg af te reizen. Ze is blij dat ze samen naar een nieuw baasje kunnen. "Ze zijn waarschijnlijk al hun hele leven bij elkaar. We gaan ze hier vertroetelen en dan komt het helemaal goed."