Sandor van der Heide: "Cambuur speelt onder Henk de Jong beter voetbal"

De Sportcast met Sandor van der Heide © Omrop Fryslân

De trainerswissel bij SC Cambuur heeft een positieve werking gehad. Naast dat er onder trainer Henk de Jong nu twee keer werd gewonnen, ziet het voetbal er ook beter uit. Dat vindt oud-voetballer Sandor van der Heide.

Van der Heide vormde een tijdlang een onafscheidelijk duo met De Jong. De eerste as assistent en de tweede als hoofdtrainer. Momenteel werken de mannen niet meer samen, omdat Van der Heide ondernemer is. Hij volgt wel bijna alles van zijn oude club.

"Cambuur speelt beter voetbal onder Henk de Jong", vindt Van der Heide. Dat ziet hij bijvoorbeeld terug bij de centrale verdedigers. "Je begint met een basisopbouw. Je ziet dat ze veel meer rust aan de bal hebben en niet zonder druk de bal naar een back spelen. Daardoor is er veel meer rust in de ploeg. Ik zie dat het er weer in komt."

Maar, naar de mening van Van der Heide, kan De Jong nog niet helemaal worden afgerekend op het voetbal. "Wanneer Henk puur op resultaat zou gaan spelen, wordt er anders gevoetbald. Maar je wilt mensen vermaken en veel en goed aan de bal zijn, want dan krijg je minder goals tegen. Dat is na drie dagen niet klaar en in drie weken ook niet."

Ook sc Heerenveen heeft qua spel de lijn omhoog te pakken. Het lukte de ploeg van Kees van Wonderen zondag echter niet om Ajax te verslaan. In de Johan Cruijff Arena werd met 4-1 verloren.

Recht op meer

Dat was geflatteerd, want de Heerenveen had recht op meer. De spelers werden daar niet bij geholpen door scheidsrechter Sander van der Eijk, vindt sportverslaggever Roelof de Vries. "De scheidsrechter marchandeert. Je weet dat het gebeurt bij Ajax-uit", zegt De Vries.

Dit is niet iets van nu. Dat zal de komende tien jaar ook nog zo zijn.
Sandor van der Heide over het bevoordelen van grote clubs

Hij heeft ook wel een voorbeeld. "Berghuis maakt een smerige overtreding en hij komt er gewoon mee weg. Andersom krijgt Pelle van Amersfoort wel geel voor een overtreding, waar Ajax ze niet voor krijgt."

Van der Heide herkent zich in de woorden van De Vries. "Wat jij zegt, klopt als een bus. Dit is niet iets van nu. Dat zal de komende tien jaar ook nog zo zijn. Als jij in zulke stadions speelt als kleinere club, zal dit altijd zo blijven."

Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Af en toe behandelen zij ook andere onderwerpen.

De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.