Melissa Pander vijfde op Regio Songfestival, Limburg wint

Melissa Pander © Omrop Fryslân

Melissa Pander is met haar liedje 'Foarby' vijfde geworden op de allereerste editie van het Regio Songfestival. De winst ging naar Limburg met Emmy Ackermans en het liedje ''t Letste rundje'.

Melissa Pander mocht het festival meteen aftrappen. Het publiek ging uit zijn dak bij 'Foarby' en Pander stond met haar achtergrondzangers te stralen op het podium. Het was een foutloos optreden en ze werd beloond met een groot applaus.

Dit was het optreden van Melissa Pander

"Het ging goed, ik heb genoten", zei ze in de green room tegen Bernadette Keizer, die het festival met oud-songfestivaldeelnemer Stefania Liberakakis en Riks Ozinga van RTV Utrecht presenteerde.

Na Pander waren de andere twaalf acts aan de beurt. Het was een grote verscheidenheid aan stijlen. Van rustige ballades tot een feestnummer met rapelementen. 'Foarby' was wel één van de paar uptempo-liedjes.

Deze acts deden mee aan het Regio Songfestival 2023

Startnummer Omroep Artiest Nummer
01 Omrop Fryslân Melissa Pander Foarby
02 RTV Oost Leon Moorman Dat ik leef
03 Omroep Gelderland AleXingt! Treinreis
04 Omroep Zeeland Smaakstof Nacht van de nacht
05 RTV Drenthe Lisa Harms Tot de zun uut giet
06 L1 Emmy Ackermans 't Letste rundje
07 Rijnmond Remedy Nooit is het genoeg
08 RTV Utrecht Melanie Ryan Achterom
09 Omroep Brabant Sam & Merijn Proost op het leven
10 RTV Noord Wat Aans! Wakker in Grunn
11 Omroep Flevoland Abtin Salem Kleurenblind
12 NH Emma Koning Mag het licht nog één keer aan?
13 Omroep West LIEN Waar ben je dan?

Voor Fryslân zaten Sipke Jan Bousema, Wim Brons en Iris Kroes in de vakjury. Zij gaven 12 punten aan Groningen. Wat Aans! nam meteen een grote voorsprong, want ook Overijssel, Gelderland en Zeeland vonden de Groningers de beste.

Daarna kwam de kladde er wat in bij Groningen en Noord-Brabant pakte de leiding. Aan het eind van de jurystemmen stond Noord-Brabant bovenaan (120 punten), gevolgd door Overijssel (113) en Limburg (112).

Melissa Pander kreeg 87 punten van de jury: 10 van Overijssel, 9 van Rijnmond, Noord-Holland en Zuid-Holland, 8 van Limburg en Noord-Brabant, 7 uit Zeeland en Groningen, 6 van Gelderland, 5 van Drenthe en Flevoland en 4 van Utrecht.

De uitslag na de verdeling van de jurypunten © Omrop Fryslân

Maar toen moest het publiek nog komen en dat telde voor een derde mee in het eindresultaat. Mensen hebben massaal op Fryslân gestemd, want Pander was tweede bij de publieksstemmen met 72 punten. Alleen Groningen kreeg meer punten van het publiek (78).

De eindoverwinning ging naar Limburg. Emmy Ackermans kreeg van de jury's en het publiek in totaal 177 punten. Omdat 't Letste Rundje bleef ze Noord-Brabant, Overijssel, Groningen (172 punten) voor.

De einduitslag © Omrop Fryslân

Pander kwam uiteindelijk uit op 159 punten en dat was goed voor de vijfde plaats. "Ik heb een supermooie dag gehad en ik ben heel blij dat Fryslân veel heeft gestemd", zei Pander na afloop van de show.