Melissa Pander zingt voor Fryslân op het Regio Songfestival: "Ik heb er vertrouwen in"

Melissa Pander © Eigen foto

De outfits zijn uitgezocht en er is druk geoefend de laatste tijd: Melissa Pander is er klaar voor om Fryslân te vertegenwoordigen op het allereerste Regio Songfestival. "Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt."

De 22-jarige zangeres uit Oudemirdum mag zaterdagavond meteen in actie komen. In de stadsschouwburg van Utrecht opent ze het gemeenschappelijke muziekevenement van de dertien regionale omroepen van Nederland.

Melissa Pander doet de repetitie voor de finale

Dat doet Pander met haar Friestalige nummer 'Foarby', een liefdesliedje over het moment waarop ze haar vriend ontmoette. "Het gaat over het gevoel dat je wilt dat dat moment nooit meer voorbij gaat." Met dat nummer won ze in oktober het Friese songfestival Liet en zo verdiende ze haar startbewijs voor het Regio Songfestival.

Melissa Pander met 'Foarby':

Melissa Pander komt uit een muzikale familie. "Mijn vader en moeder maken beiden muziek en mijn twee zussen ook." Ze is haar hele leven al met muziek bezig. "En sinds drie jaar schrijf ik mijn eigen nummers."

In Utrecht neemt Pander het op tegen twaalf andere acts uit alle andere provincies (twee uit Zuid-Holland). Vorige week heeft ze alle kandidaten voor het eerst ontmoet. Concurrentie voelt ze echter niet. "We gunnen het elkaar."

Uptempo

Ze denkt dat het vooral een gezellige en mooie dag wordt. "Over de uitslag kan ik nog niet zoveel zeggen, want alle inzendingen zijn van een goed niveau."

Pander vindt het moeilijk in te schatten of ze zal winnen. "Het hangt maar net van de smaak van de jury en het publiek af. Maar ik denk dat we wel kans maken, want er zijn best wel veel rustige nummers en dat van mij is bijna het enige uptempo nummer."

Dit zijn de concurrente van Melissa Pander op het Regio Songfestival

De meeste kandidaten zingen in het Nederlands. "En ik zing in mijn eigen taal", zegt Pander. Dat haar nummer in het Fries is, kan volgens haar ook een voordeel zijn. "Dat vinden de mensen wel leuk, denk ik. Ik zie dat niet als een barrière."

Het optreden zal wel anders zijn dan bij Liet, want haar band is er niet bij. Pander staat alleen met haar gitarist en achtergrondzangeressen op de planken. "Het is leuker met de hele band, maar ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt en dat wij het zo ook kunnen."

Steun van vrienden en familie

Aan de supporters zal het niet liggen: er gaat een bus vol met vrienden en familie mee om Melissa aan te moedigen. En nerveus is ze ook niet. "Nee, ik vind het vooral leuk. Zenuwachtig was ik de afgelopen tijd meer voor interviews, maar ik heb er nu zoveel gehad, dat begint ook al te wennen. Voor het optreden ben ik niet meer zenuwachtig."

Het Regio Songfestival begint zaterdag om 20.30 uur in de Stadsschouwburg in Utrecht. De presentatie is in handen van oud-songfestivaldeelnemer Stefania Liberakakis en Riks Ozinga en Bernadette Keizer van RTV Utrecht.

Het is allemaal rechtstreeks te volgen bij Omrop Fryslân op televisie en online. De uitzending begint om 20.00 uur met een voorbeschouwing. Om 20.30 uur wordt er geschakeld naar Utrecht.